Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megint eredményesen lobbizott a kormánynál Hévíz fideszes polgármestere, ugyanis az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott 2018-ra a Sármelléki reptér működésére és fejlesztésére - derül ki a kormányportálra feltett szerződésből.

Papp Gábor polgármester és a város tulajdonában lévő Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője, Benkő Attila eredetileg 240 millió forint támogatást kért, de az ITM úgy ítélte meg, hogy elég lesz a 200 millió forint is. Korábban átlagosan 120-130 millió forint támogatást kapott az államtól a reptér.

Az indoklás szerint a reptér üzemeltetője számára túl nagy terhet jelentenek azok a feladatok, amelyek a reptér biztonságos működését hivatottak garantálni. A pénzt csak védelmi ellenőrzésre, fegyveres biztonsági őrzésre, tűz- és katasztrófavédelemre, valamint repüléstájékoztatásra fordíthatják. A dokumentum szerint mindez nem számít tiltott állami támogatásnak.

Még áprilisban arról szóltak a hírek, hogy egy-két hónapon belül aláírhatja a sármelléki repülőtér fejlesztésére vonatkozó támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, így rövidesen elindulhat a mintegy 6,6 milliárd forintos fejlesztés a Hévíz önkormányzata által üzemeltetett leszállóhelyen. A Hévíz által 2012 óta működtetett repülőtéren tavaly mintegy 23 ezer utas fordult meg, jellemzően németországi charterjáratokkal, illetve néhány személyes kisgépekkel. Ahhoz, hogy a leszállóhely rentábilisan működhessen, legalább 150-200 ezer utasra lenne szükség, amit a menetrend szerinti járatok bővítése hozhat el. Tavaly mintegy 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek a fürdővárosban.

A kép forrása: www.hevizairport.com