Hiányszakmák Magyarországon - őket keresi mindenki

A mérnökök és az informatikai szakemberek a legkeresettebbek a könyvelők mellett az elmúlt fél év álláspiacán. Ezen felül van ügyfélszolgálatokon, kereskedelemben is sok betöltetlen állás, de a válságban az olcsó, jól képezhető gyakornok is népszerű.
NAPI, 2012. június 25. hétfő, 17:13
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek, közölte kutatása alapján a Profession.hu, az egyik nagy hazai állásportál. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, de számos minőségbiztosítási, folyamatirányítási mérnököt is keresnek, főleg a termelésben. A Profession.hu állásportál saját, napi 4000 állást kínáló adatbázisában vizsgálta a munkaerőpiaci kereslet-kínálati viszonyokat.

A statisztikáinkat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek - fogalmaz Zsédely Krisztián, a Profession.hu kereskedelmi vezetője.

Hol vannak a mérnökök?

Hiába növekedett az amúgy is erős kereslet informatikusokra, a pályázók száma kevés és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelkedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az IT pozíciók esetében - közölte a szakértő. A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak.

A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek. Zsédely Krisztián szerint érdemes az informatikusoknak, mérnököknek akár 2-3 évente állást váltani és jobb feltételeket kiharcolni, izgalmasabb szakmai kihívást találni még jobb fizetéssel.

Nincs elég projektvezető, keresik a gyakornokot

Viszonylag új szereplő a listán a projektmenedzser és a projektvezető, ezek tavaly jelentek meg a hiányszakmák között, az év bizonyos hónapjaiban már az első tíz közé is felkúsztak. A felmérésből az is kiderült, hogy gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van a 25 legkeresettebb között. A cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája így könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat olcsó pályakezdőkkel pótolja.

Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 000 hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint tízezer hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is - leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

Nyáron és télen a legkisebb az érdeklődés az online munkerőpiacon, az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket. A legerősebb a január-márciusi és a szeptember-októberi időszak, ilyenkor az álláskeresők és az állásajánlatok száma is megnő. Június még hasonló a tavaszi hónapokhoz, de utána már csak augusztus végén pezsdül meg ismét a piac, a szabadságolások befejeződése után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2012.06.26 18:59

@2gyerek: Persze hogy szándékosan. Ha itt is megkapná azt a pénzt akkor ki menne ki? Szerintem nem sokan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

JohnMcClane, 2012.06.26 18:37

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2gyerek, 2012.06.25 22:10

@JohnMcClane: Én is gyártós leszek nemsokára,még szeretnék kitanulni egy cnc-programozót,igaz kicsit hosszú a képzés,de anyagilag utána bőven megéri,nem mint itthon.Nemsokára baromi nagy szakmunkáshiány lesz,a selejt majd itt marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2gyerek, 2012.06.25 22:07

@harula1: Érdekes,hogy németeknél tudnak normális bért fizetni,egyszer Henry Fordot megkérdezték,hogy miért fizeti meg a dolgozóit,erre azt mondta,hogy legyen aki megveszi az autóit.
Szóval nem kell a rinyálása egy cégnek se,amíg pulykabontásért 1300 eur-t fizetnek,meg a panziót is adják,és a hús se sokkal drágább.......valamit jobban csinálnak.
M.o szándékosan tartják alacsonyan a béreket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

JohnMcClane, 2012.06.25 19:57

Folyamat mérnököktől már rosszul vagyok. Ők tipikusan azok akiknek kurvára közük nincs a gyártáshoz, de szeretnének okosat tenni hozzá. Mindenbe beleszólnak és utána 2xer többe kerül a leves mint előtte, de legalább a legtöbbet költenek a fizetésükre a multik. Miért nem a helyi gyártástervező mérnököt kérdezik meg, hogy lenne jobb a gyártás? Sajnos a több éves saját tapasztalatom alapján a legtöbbet széleskörűen utált részleg a folyamat technológia a hozzáértés hiánya miatt - engem a mérnök menedzserre emlékeztetnek. Tisztelet a kivételnek. Informatikusra meg tényleg sok szükség van - főleg Java programozóra, de sok IT-s nem kocka van életük és nem programozók lesznek, ha mégis külföldön 3xor ennyiért :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html