Hiba lenne az eva megszüntetése

Az MSZP szerint hiba lenne, az adó- és adminisztrációs terhek növekedését okozná az egyszerűsített vállalkozási (eva) adó megszüntetése. A kormány és a bankszövetség egyeztetését, valamint a felszámítható kamatok mértékének tervezett korlátozását viszont üdvözlik a szocialisták.
MTI, 2011. november 3. csütörtök, 15:13
Fotó: Napi.hu

Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: az egyszerűsített vállalkozási adó jó eredményeket hozott, az adókulcs emelése után is sokan vették igénybe. Hangsúlyozta, hogy a 174 milliárd forint bevételt hozó adónem megszüntetésétől a kormány alighanem a társaságiadó-bevételek nagyobb mértékű növekedését várja.

Az eva jövője egyelőre bizonytalan: a kormány támogatja a január 1-jével történő megszüntetését - amint azt a fideszes Koszorús László javasolta -, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának kormánypárti többsége ugyanakkor nem támogatta az erre vonatkozó, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványt.

Józsa István a nemzetgazdasági miniszter azon csütörtöki bejelentésére, hogy a kormány és a bankszektor együtt dolgozik tovább a devizahitelesek tehermentesítésén, úgy reagált: helyes, hogy a kormány belátta, tárgyalni kell a bankokkal. Üdvözölte azt is, hogy a gazdaság bizottság kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is, továbbá hogy a parlament elé kerül a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (thm) mértékének korlátozását célzó javaslat.

Hozzátette: azt remélik, hogy mind a kormány, mind a hitelprobléma megoldására javaslatot kidolgozó Magyar Bankszövetség figyelembe veszi majd az MSZP hónapokkal ezelőtt ismertetett kilencpontos javaslatcsomagját.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a jövő évi költségvetés tervezete nem ad reményt a gazdasági növekedésre, a kormány által kezdeményezett "adódömping" bénítja a gazdaságot és ellehetetleníti a családokat. Ezzel arra reagált, hogy Matolcsy György szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: növekedési fordulatra van szükség ahhoz, hogy 2012-ben a GDP legalább 1,5 százalékkal bővüljön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

átlagpolgár, 2011.11.03 21:26

Az EVA-val az a gond, hogy csak bizonyos szakmáknak éri meg alkalmazni, jogászoknak, könyvelőknek könyvvizsgálóknak, szellemi munkát végzőknek stb... Tehát pl. a vízvezetékszerelő, kőműves, és az olyan vállalkozók amelyeknél nagy az anyagköltség hányada nem éri meg az evát választanií így ezen vállalkozók aránytalanul nagyobb adót fizetnek, továbbá mivel az evásoknak nem kell költségszámlákkal foglalkozni ezért legtöbbször nem kérnek számlát, így ezzel is erősítik a feketegazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html