Szóba került az új magyar alkotmány, a médiatörvény, a sajtószabadság, és a bíróságok helyzete is, mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután közel egy órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a parlamentben. Nagyon nyíltan beszéltek a magyar demokratikus intézmények megőrzéséről, és arról, hogy biztosítsák megerősítésüket - tudósított az Index. Orbán megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a demokratikus intézmények és jogok mellett, Clinton pedig felhívta a figyelmet, hogy a fékek és ellensúlyok kulcsfontosságúak, és "szélesebb körű alkotmányozásra" bátorított.

Szerinte a gazdasági kapcsolatok mellett a demokrácia erősítésében és az emberi jogok védelmében is bővíteni kell az együttműködést Magyarország és az Egyesült Államok között. A demokratikus intézmények erősítésével szerinte példát kell mutatni azoknak az országoknak, ahol még a demokráciáért küzdenek, mint például Észak-Afrikában.

Az amerikai külügyminiszter értékelte, hogy az EU-elnökség kiemelten kezelte a romák jogait, valamint tettek a gyűlöletbűncselekmények visszaszorításáért. Méltatta a két ország biztonsági együttműködését, és kiemelte, hogy Magyarország kíváló munkát végez Afganisztánban. A Magyarország és Kína között az előző héten kötött megállapodásokról azt mondta: az Egyesült Államok üdvözli, hogy az EU egyre több kapcsolatot ápol Kínával, de azt is reméli, hogy a szorosabb kapcsolatok alapján Kína is többet tanul majd a nyugati értékekről, köztük a sajtószabadságról.

Az elmúlt húsz év során egyre mélyült az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A csütörtöki megbeszélésen számba vették azokat a pontokat, amelyekben sikeres az együttműködés a két ország között. Mint mondta, az Afganisztán szerepvállalás esetében az "együtt be, együtt ki" elvet követjük, fontosnak tartjuk az eddig kiépült gazdasági kapcsolatok folytatását, és egyben stratégiai fontosságúnak az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését.

Orbán felhívta az Egyesült Államok figyelmét a régióra. A miniszterelnök szerint Közép-Európa lesz az EU növekedésének motorja a következő években.