Hirtelen sok cég lett pesszimista - Itt a felmérés

Októberben sokat romlott az üzleti bizalom a magyar versenyszférában, míg a bizonytalanság mértéke változatlan, ami arra utalhat, hogy a hangulatromlás nem általános a vállalkozásoknál - adta hírül a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) legfrissebb konjunktúra-jelentésében.
portfolio.hu, 2014. november 5. szerda, 17:50

Az MKIK GVI 2010-től méri fel negyedévente a magyar vállalkozások üzleti várakozásait 400 vállalatra kiterjedő mintán.

A 2014. októberi adatfelvétel tanúsága szerint jelentősen romlott az üzleti bizalom szintje az előző negyedévhez képest, és ezzel megszakadt a tavaly októbertől megfigyelhető javuló tendencia. A negyedéves konjunktúramutatója a júliusi 18 pontról 10 pontra csökkent, azonban még így is meghaladja az egy éve mért szintet, amikor a mutató értéke 5 ponton állt.

A bizonytalansági mutató értéke 35 pontos szinten áll, ami megegyezik a júliusi értékkel. Ez arra utal, hogy az üzleti várakozások romlása nem általános, csak a vállalkozások egy részére vonatkozik.

A tíz komponensből álló negyedéves konjunktúra mutató valamennyi eleme csökkent az előző negyedévhez képest. A legjelentősebben a várható beruházási aktivitás, a várható üzleti helyzet, a jelenlegi üzleti helyzet és a jelenlegi rendelésállomány esett vissza a jelentés szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.11.05 19:01

A szerkesztőség figyelmébe ajánlom: Mercury
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.11.05 18:37

@tever kneif: A fideszesek, haverok, rokonok, ivócimborák és egyébb állatfajták számolatlanul kapják a hiteleket. Szerintem ezek a pénzek mennek a svájci bankszámlákra. Mint ahogy a korrupciós milliók is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.11.05 18:30

ÉS MÉG HOGY PESSZIMIZMUS URALKODIK
Októberben sokat romlott az üzleti bizalom a magyar versenyszférában.
MICSODA FÉLREVEZETŐ MEGÁLLAPITÁSOKEZ A VALOSÁG: közel 50 milliárd forinttal nőtt októberben a leszerződött hitelek összege.

Finanszírozás » Hitel
Megérkeztek az adatok: így dübörög Matolcsy hitelprogramja
2014. november 5. 15:32

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában, tavaly október 1-je óta 452 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a kis- és középvállalkozások - közölte az MNB. Az adatokból az is kiderült, hogy közel 50 milliárd forinttal nőtt októberben a leszerződött hitelek összege.

Stabil növekedés, kiszámítható pénzügyek: segítünk az indulásban!

Az MNB friss adatai szerint idén október 31-ig bezárólag összesen 452 milliárd forintnyi hitelről kötöttek szerződést a kkv-k az NHP második szakaszában, ebből 369,7 milliárd forintot folyósítottak már. Az elmúlt egy hónapban 50 milliárd forintról kötöttek szerződést.

További érdekes adatok:
Az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 60 millió forint, az EU-s hiteleké 36 millió forint volt,
az új beruházási hitelek átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 1,9 év, az EU-s hiteleké 1,4 év,
10 911 vállalkozás kapott hitelt,
15 306 ügyletet kötöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html