Hiszti a kukoricapiacon

Idén mintegy 4,2 millió tonna kukorica teremhet az országban, ez azonban még mindig bőven elegendő a hazai igények kielégítésére, és exportcélra is jut belőle csaknem 1 millió tonna. Az új termés mellett az intervenciós kukoricából is van még 1,4 millió tonna, aminek egy részét ugyan már eladták, de nem vitték külföldre. Áru tehát van bőven, a kukoricapiacon azonban mégis „hiszti” van.
NAPI Online, 2007. szeptember 28. péntek, 07:00
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.


Az agrártermelők egy része félreértette vagy félre akarta érteni az agrártárcának azt a honlapra is feltett közleményét, amely az aszálykárral kapcsolatos. Úgy vélték ugyanis, hogy az aszálykárra hivatkozva ki lehet bújni a korábban megkötött értékesítési szerződéseikből. Erre az sarkallta őket, hogy a kukorica piaci ára ma jóval magasabb - csaknem duplája - a korábbi időpontban megkötött értékesítési szerződésükben szereplő árnál. Voltak persze olyan termelők is, akik valóban aszálykárt szenvedtek, s ezért nem tudták teljesíteni a szerződésben vállalt szállítási kötelezettségüket.
A Kölesdi Agrár Kft.-nek 1000 tonnás szerződése volt, tonnánként 30 ezer forint körüli áron a Sygnus Kft.-vel, de az aszálykár miatt, a vis maiorra való tekintettel ők már megegyeztek arról, hogy ezt csak részben tudják teljesíteni. Kölcsönös kompromisszumok alapján egy elfogadható teljesítési szintben állapodtunk meg - mondja Varga András, a Kölesdi Agrár Kft. ügyvezetője.

A termelők szerint a piacon jelenleg tonnánként 55-60 ezer forint között "pörög" a kukorica, Vermes András, az Agrograin Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanakkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ők tonnánként 48-50 ezer forintért vásárolják a kukoricát. Veres úgy véli, nem az aszállyal van gondjuk a termelőknek, hanem az alacsony árral. Példaként azt a termelőt említi, aki 1000 tonnára szerződött az Agrograinnel, de aszálykára miatt csak 600 tonnát kellett volna átadnia. Ezt az árut a saját raktárában tartotta még ugyan, de már átadta, sőt le is számlázta az Agrograin számára, utóbb azonban az aszálykárra hivatkozva le akarta sztornózni a számlát. Ez a magatartás abszolút inkorrekt - véli Vermes András.

HOZZÁSZÓLÁSOK