Hitel, bármire - jön a gazdakártya

Az agrárvállalkozók számára kifejlesztett új hitelkártya legfeljebb 15 milliós kerete bármire költhető.
Tóth László Levente, 2007. szeptember 11. kedd, 13:13
Fotó:

Hivatalosan szeptember 15-étől indul, de gyakorlatilag már mától lehet igényelni a Takarékbanknál és a takarékszövetkezeteknél azt a gazdálkodóknak szóló hitelkártyát, amelyet mint banki terméket kifejezetten az ágazati szereplők számára fejlesztettek ki - jelentették be mai sajtótájékoztatójukon az agrárminiszter jelenlétében a takarékszövetkezetek és az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHA) képviselői.
A megcélzott ügyfélkör az ágazat mikro-, kis- és középvállalkozásai, az őstermelők és a családi vállalkozók. A gazdakártyához kötődő hitelhez az AVHA kedvezményes díjjal kínált, 80 százalékos készfizető kezességgel kapcsolódik. A takarékok összesen 20 milliárd forint hitelkihelyezésre számítanak a kártyához kötődően.

Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezérigazgatója a NAPI Online-nak elmondta, hogy a kártya hitelkerete 1-15 millió forint lehet, 1-10 millió között elég egy készfizetőkezesség-vállalás - ez magánszemély is lehet -, 10 millió forint felett pedig már ingatlanfedezet szükséges a hitel igényléséhez.

Szakértők szerint ma gyakorlatilag ez az egyetlen olyan, agrárvállalkozók számára kifejlesztett hitellehetőség Magyarországon, amelynek felhasználását nem ellenőrzik. Az ötletgazda Takarékbank és a takarékszövetkezetek részéről ugyanis felnőtteknek tartják a gazdákat, akik a kártya segítségével akár banki terminálnál - külföldön is - kivehetnek pénzt, és vásárlásra is felhasználhatják a hitelt anélkül, hogy igazolnák, mit vásároltak a pénzből.

HOZZÁSZÓLÁSOK