Ónodi-Szűcs Zoltán - aki eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója volt - a sajtótájékoztatón azt mondta, az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja.

Az új államtitkár kinevezését a miniszterelnök már aláírta, a kinevezési okmány a köztársasági elnök szignójára vár.

Azt szeretnénk, hogy a lakosság érezze, hogy a bajával törődtek, ami egy talán kicsit háttérbe szorult - mondta Ónodi. Teendői közül kiemelte az alapellátás kompetenciáinak fejlesztését, növelését, amely lehetőséget ad arra, hogy a lakosság elégedettségét erősítse. Tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is.

Az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, de az ágazati kollektív szerződésről, amely ezt "kiváltja", már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások. A kórházadósságról szólva kijelentette: jelenleg a pénzügyi források felhasználása az intézmények érdekei szerint történik, így azt is nehéz megmondani, hogy a rendelkezésre álló forrás sok vagy kevés. Az első lépésnek a lakossági igények feltérképezésének kell lennie, és akkor lehet majd a forrást meghatározni.

Ónodi-Szűcs elmondta: jelezte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy akkor alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, és erre fog törekedni ezután is. "(...) ha fel tudom vázolni azokat a forgatókönyveket, amelyek mentén ezek a célok meg tudnak valósulni, akkor nem lesz gond a források előteremtésével".

A budapesti "szuperkórházzal" kapcsolatban azt mondta, valószínűleg Budán valósul meg, de előzőleg megkérdezik az embereket a beruházásról. Jelenleg tizenhárom helyszín felülvizsgálata folyik. Nem lesz gyors a folyamat, de jövő év végére szeretnének végezni a tervezés összes elemével.

Ónodi-Szűcs azon szeretne dolgozni, hogy megszűnjön a mai ellátórendszer kórházcentrikussága, és a beteg kerüljön a középpontba.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megerősítette, hogy Zombor Gábor távozásának személyi és nem szakmai okai voltak. A korábbi államtitkár érdemei közé sorolta az alapellátás megerősítését, a védőoltási kampány országos bevezetését, a várólisták csökkentését, a rezidensi ösztöndíjrendszer folytatását és a szakorvosi bér fejlesztését.
Ónodi-Szűcs Zoltánnal kapcsolatban úgy fogalmazott: "komoly harcossal van dolgunk, aki nemcsak az orvosok, hanem a betegek nyelvét is beszéli".

A sajtótájékoztatón jelen lévő Zombor Gábor azt mondta, jó szívvel ajánlja az új államtitkárt, és minden segítséget megad neki a jövőben.