Napirenden van a magyar honvédség légi szállító kapacitásának növelése - ez derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszából, amit parlament honlapján tettek közzé. A miniszter arról számol be, hogy a helikopter beszerzésre még ebben a kormányzati ciklusban vagyis 2014-ig sort kerítenének. Ettől függetlenül már az idén hadrendbe állhat két Mi-8-as helikopter, amelyek Finnország ajánlott fel afganisztáni kiképzésre.

A magyar légierő szakértői ugyanis részt vesznek afgán helikopterpilóták képzésben - ennek kapcsán kerülne a Magyar Honvédség állományába két Mi-8-as helikopter. A további beszerzéseknél nem csak ez a típus jöhet szóba - szögezi le a miniszter.

A Mi-8-asokat, illetve azok erősebb Mi-17-es szállító helikoptereket jelenleg is használja a légierő. (Ilyen gépek látják el jelenleg is a légi kutató-mentő szolgálatot, amelyek egy esetleges légikatasztrófa esetén kapnak szerepet.) A szállítóhelikopterek felfegyverezhetőek, nem irányított rakétákkal, gépfegyverrel, illetve némely gépek már éjjellátó berendezésekkel is felszereltek, így éjjel-nappal biztonságosan bevethetőek.

A honvédelmi miniszter válaszából az is kiderül, hogy a tavaly decemberben hadrendből kivont Mig-29-es vadászgépeket a szaktárca értékesíteni szeretné - igaz nincs könnyű helyzetben, mert a gépek kissé használtak. Magyarország eredetileg 28 darab Míg-29 "B" szériájú gépet kapott 1994-ben az orosz államadósság lebontásnak keretében - akkor mintegy 900 millió dollárt értek a gépek. Az orosz gyártók ma már ezen típusok "K" és "M" szériáját gyártja - vagyis a magyar gépek elavultak, ráadásul az évek során nagyjavításon sem estek át. Sajtóhírek szerint a legvalószínűbb megoldás, hogy a gépeket a gyártó vásárolja vissza.

Az eredeti 28 darab gépből a tavaly decemberi kivonáskor 4-6 darab volt repképes. 2002-ig a nyolc gépet kivontak a forgalomból, amelyek ezt követően alkatrészbázisként használták, ám a többi gépek is mostoha körülmények között tárolták - például soha nem épült fedett fűthető hangár a gépeknek - pedig ennek a gépnek az elektronikája már megkövetelte volna. Az eredeti flottából három gépet vesztett el balesetben a légierő.