Jelenleg is zajlanak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogyan lehetne Magyarországon megvalósítani a nonprofit közszolgáltatást - válaszolta Oláh Lajos országgyűlési képviselő írásos kérdésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki szerint csak ezek lefolytatása után lehet a részletekről beszélni.

A kabinet egyrészt abból indul ki, hogy a jelenlegi gazdasági válság idején szinte mindennapos gondot jelent a háztartásokban élő emberek többségének a közműszámlák kiegyenlítése. Másrészt a közszolgáltatást nyújtó cégek jelentős profitra tesznek szert. A kormány szerint azt kell elérni, hogy a közszolgáltatásokat végző cégek az országban megtermelt profitjukat a magyar gazdaságba forgassák vissza, támogatva ezáltal a hazai munkahelyek védelmét és segítve a gazdaság növekedését.

A vizsgálataink során arra törekszünk, hogy minél több lehetőséget figyelembe vegyünk annak érdekében, hogy a közüzemi szolgáltatás biztosításánál a lakosságnak a lehető legkisebb terhet kelljen vállalnia úgy, hogy az ellátás színvonala nem csökken - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: bármilyen megoldási javaslat is születik, azzal szemben a legfontosabb elvárás, hogy az európai közösségi jogi keretek között magasabb életszínvonal eléréséhez segítsük a magyar állampolgárokat.