Hol, mennyivel drágul januártól a távfűtés?

A NAPI Online által megkérdezett távhőszolgáltatók 30-70 százalékos áremelkedéssel számolnak január elsejétől, a gázártámogatási rendszer változása nyomán.
NAPI Online, 2006. november 27. hétfő, 14:20
Fotó:

Múltkori cikkünkben az illetékesek még nem tudták megmondani, mekkora drágulásra számíthatnak a távhővel fűtők a támogatási rendszer változása miatt. Mostanra több nagyvárosban is elkészültek a hozzávetőleges kalkulációk.

Debrecenben megugrik a tarifa

Hernyák Imre, a Debreceni Hőszolgáltató értékesítési igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a gázártámogatási rendszer megváltozása miatt Debrecenben várhatóan 65-70 százalékkal fognak emelkedni a távfűtési díjak. Ez az emelkedés abból adódik, hogy az új rendszerben január 1-től megszűnik az erőművek eddigi gázár-kompenzációja, melynek következtében az erűművi hődíjak mintegy duplájára emelkednek - a gázszolgáltatók ugyanis január 1-től a hatósági áron számláznak majd a távhőtermelőknek. Ez a lakossági hődíj megközelítőleg ugyanilyen mértékű emelkedését jelenti, melynek következtében a távfűtés teljes havi díja kétharmadával emelkedik - amennyiben azt az önkormányzat is jóváhagyja.

A távfűtési díj két részből áll, az alapdíjból és a hődíjból. A hődíj aránya Debrecenben megközelítőleg kétharmada a teljes díjnak, így a hődíj 100 százalékos emelkedése a távfűtés díját 65-70 százalékkal emeli meg. Ebből a megemelkedett díjból kapják majd a fogyasztók a szociális alapon járó támogatást, avagy kedvezményt, amely azonban csupán a legalsó jövedelmi kategóriákban kompenzálja majd a távhőszolgáltatás díjának drágulását.

Debrecenben 31 ezer lakást érint a távfűtési díjak emelkedése, amely a 207 ezer fős város lakosságának közel felét, mintegy 90 ezer főt jelent. A mostani díjak mellett egy átlagos méretű lakás átlagos bruttó díja évi 130 ezer forint, az emelés után azonban egy keményebb téli hónapban - január, február - egy átlagos lakás havonta 30-35 ezer forintos távfűtési díjjal lesz kénytelen számolni.


Mi a helyzet Nyíregyházán?

Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy Nyíregyházán az országos átlaghoz közeli, 30 és 50 százalék közötti lesz a távfűtési díjak emelkedése. A jelenlegi árakat figyelembe véve egy átlagos lakás éves bruttó díja 140-150 ezer forint. Nyíregyházán a megközelítőleg 120 ezer fős lakosság mintegy 40 százalékát érinti közvetlenül a távfűtési díjak megváltozása, ez 15 700 lakást jelent.


Pécsett is jelentősen drágul a távfűtés

Pécsett is jelentősen emelkedik majd a távfűtés díja a magasabb jövedelmi kategóriákban - tudtuk meg Gasz Zoltántól, a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatójától. A szakember hangsúlyozta, hogy tekintettel arra, hogy a távfűtés költségszintje eltérően alakul az egyes városokban, a távfűtési díjak emelkedésének mértéke széles skálán fog mozogni. Átlagosan hozzávetőlegesen 49 százalékos díjemelkedésre lehet számítani a gázártámogatás január elsejei megváltozása miatt, melyből mindenki jövedelmi viszonyainak megfelelően igényelhet szociális alapú támogatást. Ez a támogatás azonban a legtöbb jövedelmi kategóriában nem kompenzálja a távfűtési díjak emelkedését.

Pécsett a hőszolgáltató 31 ezer lakást szolgál ki, amely a 150-160 ezer lakos valamivel több mint felét, mintegy 90 ezer embert érint. A jelenlegi támogatási rendszerben egy átlagos lakás éves átlagos nettó távfűtési és használati melegvíz díja 105 ezer forint.

Az új, szociális alapon nyugvó támogatási rendszerben a 93 905 ezer forint egy főre jutó nettó fizetés fölöttiek nem kapnak támogatást, így esetükben a jövő évi távhődíj a jelenlegi évi nettó 105 ezer forintról hozzávetőlegesen 157 ezer forintra ugrik. A legalacsonyabb jövedelmi kategóriában - havi 53 660 forint egy főre jutó jövedelemig - a támogatás mértéke megközelítőleg kompenzálja a díjemelést, így az ebbe a kategóriába eső fogyasztók várhatóan nem fognak többet fizetni a távfűtésért, mint eddig.


Budapesten az átlag körül lehet a drágulás
 

Budapesten a távhődíjak emelkedése várhatóan az országos átlag körül alakul majd, a pontos mértéket azonban a Főtáv Rt. kommunikációs osztályvezetője nem jelölte meg, mondván, hogy a tarifákról a fővárosi közgyűlés fog dönteni, és az átlagos mértéket a szociális alapú támogatási rendszer sajátosságasi miatt nehéz előre megbecsülni. Balog Róbert kérdésünkre elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtött lakás van, amely mintegy 7-800 ezer embert jelent. Egy átlagos 52 négyzetméteres lakás éves nettó távfűtési díja pedig 140 ezer forint a jelenlegi árakon számolva. Ez az összeg elsősorban a magasabb jövedelmi kategóriákban fog jelentősen emelkedni január elsejétől, miközben a leginkább támogatott fogyasztók megközelítőleg szinten maradó távfűtési díjakkal számolhatnak majd.

(A szintén jelentős panellakás-állománnyal bíró Miskolc és Győr illetékesei többszöri megkeresésünkre sem reagáltak érdemben.)

HOZZÁSZÓLÁSOK