Holnaptól vége a deviza-jelzáloghitelnek - ragaszkodik a kormány a bankadóhoz

Július 1-jétől nem lehet majd devizában jelzálogot bejegyezni, a bankoknak péntek délig kell megegyezniük a bankadóról. A kormány e hét végéig nyújtja be a rövid távú intézkedésekhez tartozó javaslatokat, köztük több, az adózási kérdéseket érintő témában. A kabinet őszig dolgozza ki a bajba jutott hitelesek megsegítésére létrejött Nemzeti Eszközkezelő Társaság szabályozását.
F. Szabó Emese, MTI-Eco, 2010. június 30. szerda, 17:11
Fotó:

Péntek délig kaptak haladékot a bankok, hogy megegyezésre jussanak az összesen kétszázmilliárd forintra tervezett bankadó ügyében, velük egy háromfős kormánydelegáció tárgyal - jelentette be Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy mellett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

Szavaiból kiderült: maradt az extrateher eredeti felosztása, vagyis az idei költségvetésbe már korábban betervezett 13 milliárd forinton felüli részből 120 milliárd jut a bankokra, 36 milliárd a bankokra, 30 milliárd pedig a többi pénzügyi intézményre.

A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót. Matolcsy megismételte: a 200 milliárdos összeg "kőbevésett". A bankoknál céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét. A kormány augusztus 31-ig dolgozza ki a bajba jutott hitelesek megsegítésére szeptember 30. és december 31. között létrejövő Nemzeti Eszközkezelő Társaság szabályozását is. Ez a társaság - egyéni kérelemre - beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra váltja és megállapítja a bérleti díjat.

Várhatóan július 19-én fogadja el a parlament azt az új szabályt, amely szerint csak forint alapon lehet lakóingatlanra jelzálogot bejegyezni. Ez visszamenőleges hatállyal, július 1-jétől léphet majd életbe.

Tartjuk a hiánycélt, jönnek az adótervek

A pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt - mondta Matolcsy György, aki szerint ehhez kell a bankadó 200 milliárdja is.  A miniszter hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött.

Matolcsy kijelentette: Magyarország új, készenléti hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket a most érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le.

Megerősítette: az IMF delegációja jövő héten érkezik az országba a soron következő felülvizsgálatra.


Péntek délig nyújtja be a kormány a parlamentnek azokat a javasatokat, amelyek az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban ismertetett 29 ponthoz tartozó rövid távú intézkedéseket tartalmazzák. Ezek 58 törvényt és egy kormányrendeletet módosítanak majd. Közöttük lesz a sávos társasági adózás bevezetése. Ezek szerint júliustól 250 millió forint adóalapig tíz százalék társasági adót kell fizetni feltételek teljesítése nélkül. A megszüntetendő tíz kisadó közül hét szűnik meg júlisutól, három pedig jövő januártól.Szintén pénteken derül ki a pontos szabályozása annak, hogy hogyan kell kezelni az adórendszeren kívüli kereseteket. A szabályozás szerint a foglalkoztatóknak ezer forint regisztrációs díjat kell csak fizetniük a munkaválallók (kertész, bébiszitter, stb.) után - az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen tevékenységek estében lehet majd élni ezzel a módszerrel.

A havi ezer forint megfizetése mellett az egyszerűsített foglalkozatás szabályai alapján adatot kell szolgáltatni. E-mailen vagy telefonon kell az alkalmazott adóazonosító jelét és a tevékenységét közölni.

Illetékmentes örökség, házi pálinka, bérplafon - marad a gázárkompenzáció

Matolcsy arról is beszélt, hogy az egyenes ági ajándékozás és öröklés teljes mértékben illetékmentessé válik.

A korábban bejelentett terveknek megfelelően bevezetik továbbá a költségvetési szektorban a 60 napon túli bérnek megfelelő végkielégítésekre érvényes 98 százalékos büntetőadót, illetve a közszférában a havi bruttó kétmillió forintos bérplafont.

A kormány év végéig biztosítja a gázárkompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő hozzátéve, hogy erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet. Az eredeti tervek szerint júliustól szűnt volna meg a korábban már jelentős szűkítésen átesett kompenzáció.

A kormány arról is döntött, hogy évi ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gg11, 2010.07.01 09:16

Sokkal kevesebb lenne a törlesztő részlete több százezer embernek még forintban is, ha akkor amikor felvették azt ajánlották volna.A mai számolással már mindegy hogy számolunk.4 évvel ezelőtt 38.000 forint volt a törlesztőm CHF-ban,forintban 45.000 lett volna.Most 58.000-et fizettem.Még mindig kevesebbet fizetnék ha azt ajánlották volna.De már nincs hitelem szerencsére.Röviden tömören megmutatta az ország hogy hogy lehet eladni egy országot és nyomorba dönteni az embereket.Senki ne írja azt ,hogy most ugyanannyi lenne a hitel forintban is,csak nem mindegy ki mikor vette fel.Fel kell készülni egy bérlakásos rendszerre mert a bankok egy éven belül elviszik az összes lakást az adósoktól addig emelik a törlesztőt és utána jön a külföldi rendszer,hogy béreld a lakást.Gratulálunk a minisztereknek,hogy ennyi adóból és még mennyi plusz forrásból tudnak lopni amit az emberekkel fizettetnek meg.Minden a lakosságon landol,minden hiány,csúszópénzek minden.Állítsák vissza a kivégzést.Egyből nem lopna egyik se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszi127, 2010.07.01 08:46

megalodon-nak van igaza.
Most éri meg devizában eladósodni, mikor gyenge a forint. A forinthitel még ma is drágább, mint a deviza., egyes banki szakértők szerint nem nagyon. Szerintem ha 10 milliós hitel

törlesztése devizában 100000/hó, forintban 110000, az 10% különbség, és az nagyon nagy.(számolják ki 30 évre) De gondoljunk egy vállalkozásra, amely többszáz milliós hitelt venne fel. A 10% különbséget nem tudja kitermelni. Visszatértünk hitelezés területén az őskorba kb 10 évvel ezelőttre, amikor vágyakozva néztük, hogy a mi forinthitelünk 10-12 % kamatú (ekkor vezették be a támogatott 6%-os hitelt lakásvásárlásra) és a külföld, az osztrákok 4%-os kamaton vesznek fel hitelt. De ők is inkább elmentek Svájcba, ahol akkor 2%-os hitelt kaptak.
Mennyivel könnyebb ott nemcsak a magánszemélyeknek, hanem az összes vállalkozásnak!
Mikor Járai begyengítette a forintot (sáveltolás) azzal a céllal, hogy gyengítse az akkori MSZP kormányt, alig vártam, mikor ér a csúcsra, és ott kellett felvenni a hitelt. Utána sokkal

kisebb lett a törlesztés, mikor visszaerősödött a forint.
A szocialista rendszer alatt a vállalkozásaink egyáltalán nem jutottak hitelhez.
Utána még 10 évig a nyugatnál sokkal nagyobb kamatra. A devizahitelek megjelenésével valamit javult a helyzet, bár a bankok kihasználtak minket: a nyugatinál sokkal nagyobb

hitelterheket róttak ránk, a mai napig is. Megnézhetjük a nyereség mutatókat: a nyugati bankoknak saját országukban nincs akkora nyereségük, mint nálunk. Ezt a banki nyereséget

kellett volna visszaszorítani évekkel ezelőtt, hogy mi is nyugati szinten kaptuk volna a hiteleket. Ezt a nagyobb nyereséget akarja a kormány megcsapolni a banki különadóval. De hát

ezt az eddigi, a nyugatinál nagyobb hazai banki nyereséget is a hitelfelvevőink fizették és fizetik!

A mostani kormányhatározatnak kétféle magyarázata lehet. Vagy dilettáns a kormány és stupidok ülnek benne, ahogy a külföldi elemzők naponta minden nyugati lapban megírják.
Vagy még gyengébb forintot akarnak, mely a Fidesz közeli mammut vállalkozók törekvése (akik külföldre termelnek, az eddigi mamut haszon többszörösét zsebelhetik be, ha még

gyengül a forint, egyes szakamberek szerint akár 360 Ft/euróig )

Csak hitel vonalon mekkora versenyhátrányban vagyunk évtizedek óta, nem látja ezt senki? A gazdaság élénkítésének nem csak a kisebb adó a módja, hanem az olcsó hitel is.
Mostantól a mi hitelünk legalább 10%-al drágább.
Szegény Magyarország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.30 19:35

Persze most érné meg, egekbe a CHF fillérekért az ingatlan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html