Péntek délig kaptak haladékot a bankok, hogy megegyezésre jussanak az összesen kétszázmilliárd forintra tervezett bankadó ügyében, velük egy háromfős kormánydelegáció tárgyal - jelentette be Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Matolcsy mellett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

Szavaiból kiderült: maradt az extrateher eredeti felosztása, vagyis az idei költségvetésbe már korábban betervezett 13 milliárd forinton felüli részből 120 milliárd jut a bankokra, 36 milliárd a bankokra, 30 milliárd pedig a többi pénzügyi intézményre.

A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót. Matolcsy megismételte: a 200 milliárdos összeg "kőbevésett". A bankoknál céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét. A kormány augusztus 31-ig dolgozza ki a bajba jutott hitelesek megsegítésére szeptember 30. és december 31. között létrejövő Nemzeti Eszközkezelő Társaság szabályozását is. Ez a társaság - egyéni kérelemre - beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra váltja és megállapítja a bérleti díjat.

Várhatóan július 19-én fogadja el a parlament azt az új szabályt, amely szerint csak forint alapon lehet lakóingatlanra jelzálogot bejegyezni. Ez visszamenőleges hatállyal, július 1-jétől léphet majd életbe.

Tartjuk a hiánycélt, jönnek az adótervek

A pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt - mondta Matolcsy György, aki szerint ehhez kell a bankadó 200 milliárdja is.  A miniszter hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött.

Matolcsy kijelentette: Magyarország új, készenléti hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket a most érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le.

Megerősítette: az IMF delegációja jövő héten érkezik az országba a soron következő felülvizsgálatra.


Péntek délig nyújtja be a kormány a parlamentnek azokat a javasatokat, amelyek az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban ismertetett 29 ponthoz tartozó rövid távú intézkedéseket tartalmazzák. Ezek 58 törvényt és egy kormányrendeletet módosítanak majd. Közöttük lesz a sávos társasági adózás bevezetése. Ezek szerint júliustól 250 millió forint adóalapig tíz százalék társasági adót kell fizetni feltételek teljesítése nélkül. A megszüntetendő tíz kisadó közül hét szűnik meg júlisutól, három pedig jövő januártól.



Szintén pénteken derül ki a pontos szabályozása annak, hogy hogyan kell kezelni az adórendszeren kívüli kereseteket. A szabályozás szerint a foglalkoztatóknak ezer forint regisztrációs díjat kell csak fizetniük a munkaválallók (kertész, bébiszitter, stb.) után - az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen tevékenységek estében lehet majd élni ezzel a módszerrel.

A havi ezer forint megfizetése mellett az egyszerűsített foglalkozatás szabályai alapján adatot kell szolgáltatni. E-mailen vagy telefonon kell az alkalmazott adóazonosító jelét és a tevékenységét közölni.

Illetékmentes örökség, házi pálinka, bérplafon - marad a gázárkompenzáció

Matolcsy arról is beszélt, hogy az egyenes ági ajándékozás és öröklés teljes mértékben illetékmentessé válik.

A korábban bejelentett terveknek megfelelően bevezetik továbbá a költségvetési szektorban a 60 napon túli bérnek megfelelő végkielégítésekre érvényes 98 százalékos büntetőadót, illetve a közszférában a havi bruttó kétmillió forintos bérplafont.

A kormány év végéig biztosítja a gázárkompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő hozzátéve, hogy erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet. Az eredeti tervek szerint júliustól szűnt volna meg a korábban már jelentős szűkítésen átesett kompenzáció.

A kormány arról is döntött, hogy évi ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni.