Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a megbeszélésen rámutatott, amennyiben a parlament elfogadja a jövő évi adócsomagot, januártól valamennyi folyadék tej az ötszázalékos áfakulcs alá tartozik majd - írja a Magyar Idők.

Az államtitkár szerint a korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, ez jövő januárban a tejnél sem lehet másképp.

Ezt erősítette meg Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is. Mint mondta, szervezetük 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, közülük mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban.

Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója arra mutatott rá a lap szerint, hogy miután az elmúlt évben öt százalékra mérsékelték a friss tej forgalmi adóját, a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek forgalma csökkent, miközben friss tejből a korábbinál nagyobb mennyiséget értékesítettek a kereskedők.

A nyers tej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul. Ugyanakkor az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árat.

Képünk forrása: Pixabay