A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Míg az egy évvel ezelőtti év végi juttatást címkézetten, csak adósságtörlesztésre fordíthatták az intézmények, addig a 2012. végi maradvány szétosztásánál nem fogalmazták meg egyértelműen: a felhasználási cél ezúttal általános tartozásrendezés − hívta fel lapunk figyelmét Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

Az adósságkonszolidáció módja a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján fellelhető − egyes intézményeknél októberi, másoknál novemberi − tartozásállomány és a maradványból való részesedés összevetéséből sem követhető nyomon. A Honvédkórháznak például a MÁK szerint október végén 2,6 milliárd forint volt az összes szállítói tartozása, ehhez képest a HM-től kapott 5 milliárd forinttal együtt összesen 5,6 milliárdot kapott az intézmény, a Pécsi Tudományegyetem október végi összes tartozása pedig 3,2 milliárd forint volt, ehhez képest 907 millió forintot kapott a kasszasöprésből. Jó néhány intézmény a 60 napon túli tartozásainál jóval kevesebbet kapott, mások − az október-novemberi adatok alapján − tartozásaik teljes összegéhez jutottak. A 2011. végi maradványosztással összehasonlítva − ami nagyjából a kintlévőségek felére volt elegendő − az idei összeg az ötvenmilliárd forintra kalkulált adósság több mint 50 százalékát fedezheti. Abban azonban, hogy a tartozásállomány nem "szaladt el", jelentős része van az év közben visszafogott, eleve csökkentett kórházi megrendeléseknek, ami egyúttal a szolgáltatás minőségének burkolt csökkenését jelzi és a színvonal romlásával jár − hangsúlyozza a főtitkár.

Rásky szerint az év végi maradvány szétosztása az alapvető problémákat nem oldja meg, az egész rendszert kell finanszírozhatóvá tenni. Az OSZ tagcégeinél az akár 400-500 napos kintlévőség is gyakori, s köztük százmillió forintos nagyságrendű is akad. Az idei év a tavalyinál is nehezebb lehet a kórházi területen, a gyógyászati segédeszközök terén pedig át kell dolgozni az egész rendszert, amelynek révén 2014-től, több mint tíz év után, emelhetik az árakat a gyártók és a forgalmazók, különben elsorvad ez a terület.