Az év első két hónapjának kiemelkedő teljesítménye után a pénteken megjelenő márciusi magyar ipari termelési adat továbbra is jó számokkal szolgálhat. A Napi Gazdaság Online modellszámításai szerint a márciusi index 13,4 százalékos emelkedést mutathat a tavalyi év megelőző időszakához képest.

Tavaly decemberben komoly meglepetésre novemberhez képest közel 12 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása, ám az alacsony bázis ellenére még így is 8,5 százalékos volt a növekedés. Januárban jött a várt korrekció: decemberhez képest 15 százalékos volt a növekedés, ami 13 százalék feletti éves ütemet jelent, ezt pedig a februári adat is felülszárnyalta a maga 14 százalék feletti éves indexével.

A lapunk és a piaci elemzők várakozásai szerint is hasonlóan jól alakulhat a márciusi adat. Legalábbis erre lehet következtetni a különböző bizalmi indexekből: a magyar beszerzési menedzser index (BMI) már tavaly nyár óta stabilan a recessziót a növekedéstől elválasztó 50 pontos hatás felett található. A magyar ipar legnagyobb felvevője a német piac, ezért különös fontossággal bírnak a magyar ipar számára a külkereskedelmi adatok és a német menedzser indexek. Előbbinél aggodalomra egyelőre semmi ok: februárban rekord magas, 816 millió eurós többletet ért el a külkermérleg, az export pedig 27 százalékkal bővült tavaly februárhoz képest. A német indexek is kirobbanóan jól teljesítenek: az IFO intézet üzleti klíma és üzleti várakozások indexei stabilan erősödnek, történelmi magasságokban járnak - bár a tisztán látáshoz hozzá kell tenni, hogy az elmúlt pár hónapban mintha megtorpant volna a növekedés üteme.

A lassulás ellenére az indexek továbbra is történelmi magasságokban járnak, és tovább emelkedhetnek a következő hónapokban - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ennek hátterében az olaj drágulása, az Európai Központi Bank kamatemelése és a japán földrengés miatti aggályok álltak. A magyar ipar számára legfontosabb német elektronikai- és autóipar ugyanakkor szárnyal: márciusban a német gépkocsik értékesítése rekordmagasságokba emelkedett, és a szektorban érdekelt cégek kiemelkedően jó első negyedéves gyorsjelentésekkel rukkoltak elő.

Ezek alapján a lapunk által megkérdezett elemzők hasonlóan erős, 10 százalék feletti bővüléssel számolnak márciusra. Akár pozitív meglepetést is okozhat a pénteki adat, mert tavaly csak 4 százalék körüli mértékben emelkedett a kibocsátás, ami miatt a gyenge bázis kedvezően hathat - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője.

Elhanyagolható a japán  földrengés hatása

A japán földrengés csak nagyon enyhe nyomokat hagyhat a magyar ipari termelésben - vélik elemzők. Közvetlenül egyedül a Suzuki egy műszakra való átállása érintheti az ipari teljesítményt, de ez is csak májusban jelentkezik. Közvetve az európai termelésen keresztül is tompa maradhat a hatása. A német autógyárakat nem érintették az akadozó szállítások, talán néhány francia gyár szembesült nehézségekkel - mondta Suppan Gergely. Egyébként, ha hatással is lesz a katasztrófa, azt az amúgy is lassuló indexek miatt nem lehet majd elkülöníteni.

A következő hónapokban azonban lassulás következhet be az éves indexekben - de hozzá kell tenni, hogy ennek oka főképp az egyre magasabb bázisban keresendő. Az, hogy aggodalomra nincs semmi ok jól bizonyítja, hogy februárban az új ipari megrendelések megugrása Magyarországon volt a harmadik legnagyobb Európa-szerte - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

Áprilisban hasonlóan magas maradhat a bővülés üteme, majd ez májustól kezdve 7,5-8 százalék köré lassulhat. Ez év végéig így is maradhat, a tavaly decemberi pocsék adat lökheti majd újra a két számjegyű tartományba az indexet. A jövő év elején ugyanakkor elindul a termelés a Mercedes kecskeméti gyárában, ami akár tartósan 10 százalék felett tarthatja a magyar ipar bővülését - tette hozzá az elemző.

A Raiffeisen elemzője - aki szerint idén 8,5 százalékkal bővülhet a magyar ipar 2010- hez képest - is úgy véli, hogy lassan vége a két számjegyű indexeknek, de könnyen elképzelhető egy pozitív meglepetés: ha az első két hónap kellemes meglepetései folytatódnak, akkor könnyen lehet, hogy az elemzők arra kényszerülnek, hogy felülírják a jelenlegi előrejelzéseiket.