Idén kizárólag a ponthatárok minimumát határozza meg, amely a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat attól függően, hogy hány diákot vesznek fel jövőre, miközben a magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél. Ez alsó határ, ennél csak magasabb lehet ez a szám. Az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy az Országgyűlés által 2012. december 17-én elfogadott, a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetése előtt közzéteszi azon miniszteri határozat tartalmát, amely 2013. január 1-jén lép életbe.

A 2013-as általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben andragógia, gazdaságtudományok képzési terület, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, közszolgálati nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus veldéglátás, üzleti szakoktató, jogi képzési terület, igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, társadalomtudomány képzési terület, kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, egységes, osztatlan képzésben a jogi képzési terület és jogász szakokon nem vehető igénybe magyar állami ösztöndíj. Ezeken csak önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban.

A felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont. Természetesen az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek. A miniszter tehát 2013-ban nem él azzal a jogkörével, amelyet a most módosított felsőoktatási törvény biztosít számára, azaz az egyes szakoknál a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben rögzítettnél magasabb minimális ponthatárt is meghatározhat. A tárcavezető ezt a jogkörét - a felsőoktatási törvénnyel összhangban a kellő felkészülési idő biztosításával - a 2014-es általános felvételi eljáráskor fogja majd gyakorolni.

A tartalmi elemeket hivatalosan - az nemzeti felsőoktatásról szóló törvény miniszteri hatáskört megállapító módosításának kihirdetésére is tekintettel - a felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-én hirdetik ki. Ez a tájékoztató tartalmazza majd az egyes szakok intézményi meghirdetésének részleteit is.