A dohány- vagy a cukorrépa-kapálás, júliusban a kukorica címerezése, illetve a gyümölcsösökben a meggy, a cseresznye vagy a kajszi szüretelése ma is kézzel történik, ám egyre nehezebb napszámosokat találni ezekre a munkákra - írja a Népszava. Sokan járnak át Ausztria éléstárába, Burgenlandba napszámos munkára.

Most már ott tartunk, hogy a kelet- és az észak-kelet-magyarországi megyékből is megéri ideiglenesen átköltözni a szomszédos országba a mezőgazdasági munkák idejére, hiszen a hazai 800-1400 forintos órabér két-háromszorosát is megkereshetik az emberek Ausztriában.

A mezőgazdasági idénymunkás is jól mutat a statisztikában, hiszen ha havonta akár csak egy napra is elmegy dolgozni, már felkerül a foglalkoztatotti listára és ez meg is látszik a számokon ebben az időszakban. Becslések szerint évente 60-100 ezer ember léphet be a mezőgazdasági szezonális munkaerő piacra.

Ugyanakkor a közmunkások többségének munkakultúrája nem teszi lehetővé, hogy napi 8-10 órás kemény munkával töltse az idejét, még ha sokkal jobban fizet is a napszám, mint a közmunka. Ráadásul nem szívesen adják fel a közmunkás státusukat sem.

A fotó forrása: Shutterstock