Brüsszel ideiglenes szabályokat javasol a vállalkozások állami támogatásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság új ideiglenes keretszabályokat javasol az olyan európai vállalkozások állami támogatásával kapcsolatban, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küszködnek.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 17. kedd, 15:44
Fotó: Getty Images

Margrete Vestager az Európai Bizottság alelnöke és versenyjogi biztosa kedden Brüsszelben bejelentette, hogy gyors beavatkozásra, és versenyjogi szabályok rugalmasságára van szükség a bekövetkezett zavarok orvoslásához.

"A vállalkozásoknak megfelelő likviditással kell rendelkezniük, hogy folytathassák tevékenységüket az egységes piacon. Az egységes piac folyamatos működése elengedhetetlen, ahhoz hogy az európai gazdaság ellenálljon a járvány negatív hatásainak" - hangsúlyozta.

A tagállami vezetőkhöz kedden eljuttatott, új ideiglenes keretszabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy 500 ezer euró összegig közvetlen támogatásokat vagy adókedvezményeket adjanak nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak, továbbá hogy állami garanciákat nyújtsanak a vállalatok által felvett banki hitelekre és engedélyezik a felvett hitelek állami kamattámogatását.

Az új keretszabályok bevezetéséről a 27 EU tagállamnak kell döntenie.

HOZZÁSZÓLÁSOK