Elárasztják a vendégmunkások Magyarországot

Óriási tempóban nő a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon, ám mivel kicsit nyugatabbra sokkal jobban kereshetnek, nehéz lesz megtartani őket.
Komócsin Sándor, 2019. április 30. kedd, 09:11
Fotó: Reuters

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018 szeptemberi felmérése alapján a tavalyi év harmadik negyedév végéig 150 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra munkavállalás céljából, mint az azt megelőző évben. 2018 októberéig összesen 83 611-en folyamodtak tartózkodási engedélyért, míg 2017-ben 61 588-an - idézte az adatokat a 24.hu.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felméréséből kiderült, hogy nem EU-s európai országból érkezőknek 2098, nem EU-szomszédos országból érkezőknek 790, míg Európán kívüli országokból érkezőknek 7176 engedélyt bocsátottak ki a hatóságok 2017-ben.

Főként Ukrajnából, Romániából és Szerbiából érkeznek munkavállalók. A visszajelzések alapján az ukrán munkavállalókat kifejezetten szeretik foglalkoztatni a hazai cégek, de mivel Nyugat-Európa is munkaerőhiánnyal küszködik, ezért nagy a verseny értük. Megjelentek egzotikusabb országokból érkező munkavállalók is, például Mongóliából is van már érdeklődés a magyar piac iránt.

A KSH éves adatelemzése szerint 2018-ban 22 700 román és 10 500 ukrán munkavállaló érkezett hazánkba, ami nagyon hasonló az egy évvel korábbi adatokhoz. Egyre nehezebb lesz ezekből az országokból is munkaerőt szerezni, Romániában emelkednek a bérek, az ukránok pedig kétszáz kilométerrel odébb már több mint a dupláját keresik a magyar béreknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.30 11:59

Orbán és a fidesz-kdnp a hibás az olcsó magyar munkások miatt!
Orbán és a fidesz-kdnp lecsórósítja a népét, előbbre veszi a migránsokat a gyárak érdekében.
Orbán és a fidesz-kdnp a magyarok ellen furmánykodik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html