Kiszámolták: ennyit kell félretenni, hogy ne kopjon fel az álla nyugdíjasként

Pesszimisták az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban, de alulbecsülik, mennyit kellene félretenniük ahhoz, hogy ne nélkülözzenek idős korukban. A korábbi életszínvonal fenntartásához 35 éves kortól havonta 28-29 ezer forintot kellene félretenni.
Herman Bernadett, 2019. október 15. kedd, 11:38
Fotó: Getty Images

Magyarországon csak a lakosság 30 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítási termékkel - mondta Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját csatornákért felelős vezetője a társaság sajtótájékoztatóján. Az X és az Y generáció pénzügyi tudatossága viszont lassan kezd megváltozni. Az X generáció (1970-1990 között született) úgy gondolja, élete végéig dolgozni fog, az Y generáció (1990-2005 között születettek) viszont már úgy tervezi, gondoskodik magáról a nyugdíjas éveire.

29 millió forint kellene

A 30-59 évesek 28 százaléknak semmilyen megtakarítása nincs, a korosztály fele különösebb cél nélkül takarékoskodik, 30 százalékuk tesz félre a nyugdíjas éveikre, és 28 százalékuk lakásfelújításra spórol. Akinek van félretett pénze, az átlagosan 1,4 millió forinttal rendelkezik, de a megkérdezettek negyedének 500 ezer forintja sem volt. Mindössze 3 százalék volt azok aránya, akik 10 millió forintnál többet tudtak eddig megspórolni. Ahhoz viszont, hogy valaki nyugdíjas korában fenntartsa a korábbi életszínvonalát, 29 millió forintra van szüksége.

A lakosság az öregségi nyugdíjkorhatárnál jóval korábban szeretne visszavonulni. A válaszolók átlagosan 57 éves korukban mennének nyugdíjba, sőt a nők 55 évesen megtennék már ezt. Kevesen gondolják viszont, hogy ezek reális vágyak, az átlagúgy tippelte, 69 éves kora körül mehet nyugdíjba. A legtöbben a családjukkal szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket, sokan csak pihennének, de 69 százalék azok aránya, akik utazgatnának, ami sok pénzbe kerül.

Elszámolják magukat

Az állami nyugdíjra ugyan számítanak a válaszadók, de 84 százalékuk úgy látja, öngondoskodásra is szükség van. Jelenleg egy átlagos válaszadó 216 ezer forintból tudna kényelmesen megélni, és 104 ezer forintnál jön el az a pont, amikor már nem tudnának megélni. Az állami nyugdíjból a válaszadók fele szerint csak nagyon nehezen lehet majd megélni, és minél fiatalabbak voltak a válaszadók, annál pesszimistábban nyilatkoztak erről. 8 százalék például egyáltalán nem számít már állami nyugdíjra.

Az állami nyugdíjon kívül a legtöbben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkeznek, és 74 százalék gondolja úgy, hogy nyugdíjasként dolgoznia kell majd azért, hogy kiegészítse a járadékát. A nyugdíjcélra történő takarékoskodást akkor indítják el a legtöbben, amikor már csak 15-24 évük van hátra a nyugdíjig. A legtöbben 45 éves koruk körül kezdenek foglalkozni ezzel, és havonta áltagosan 22 ezer forintot tennének félre, de a K&H szakértői szerint ez nem elég. Ráadásul 45 éves korban már késő elkezdeni az öngondoskodást, az ideális 29 millió forintos megtakarításhoz ugyanis már 35 éves kortól félre kellene tenni minden hónapban legalább 28-29 ezer forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.10.16 17:36

@atombandi: https://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kt_051.html . * A nyugdijrendszer elott is volt elet, utana is lesz*. Hát igen. Igaz, hogy amíg nem kerestél, addig is kaptál ingyenes oktatást, orvosi ellátást, stb, de most, hogy keresel, ne fizessél már azoknak, akik ezt biztosították, fizettek ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.10.16 00:39

@MaTar:
Nem akarom keresztulhuzni a nyugdijhoz valo szeretetteljes hozzaallasod, de ha jol emlekszem magyarorszagon 1928 ota van nyugdij. Basszus 100 evet sem birt ki, es tonkrement. Megbukott. Azt kene kitalalni, hogyan lehet megszuntetni, nem azt, hogy ideologiat gyartasz hozza, hogy tovabb fizessek. Nincs tovabb. Vege. Kampec.

A nyugdijrendszer elott is volt elet, utana is lesz.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.15 22:15

@MaTar: Így van. Csak az ehhez hasonló blogokon te vagy az első kommentelő, aki nagyjából úgy látja a dolgokat, ahogy én is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2019.10.15 21:34

Valóban nem sok értelme van az ilyen számításoknak. Legalábbis addig, amíg a világgazdasági és pénzügyi rendszer meghatározó eleme a folyamatos infláció. 2040-ben a 29 millió valószínű néhány havi átlagbér lesz. Ezért problémás a kizárólagosan egyéni számlára, magán járadék rendszerre alapozott öngondoskodás. Ez csak másodlagos lehet, az állami nyugdíjat nem pótolhatja. Nyugdíjrendszer ugyanis csak generációs kötelezettségen alapulhat. Azaz a 10 milliós havi bérátlagok esetében is biztosítani kell a hat-hétmilliós havi átlagnyugdíjat. Ez egyéni számlával lehetetlen. Az természetes, hogy egy-egy tárgyat az új tulajdonos megvesz, azért fizet. Azt nehezebben lehet elfogadtatni, hogy a nemzedéki tudást is meg kell venni. Ez ugyanis az állami nyugdíjrendszerek alapja. Az új generáció megveszi, megfizeti az előző generáció által megőrzött és a hozzáadott tudást. Az árat pedig a létfenntartáshoz szükséges folyamatosan megtermelt javak jelentik. Amíg pénz van, pénzben, a pénz nélküli világban pedig természetben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.15 20:48

Ezeknek a cikkeknek semmi értelmük. Kiszámolták. 29 millió forint kellene. A mostani viszonyokat tekintve. 43 éve 300 eft-ért vettem egy belzuglói 42 nm-es, kertre néző, madárcsicsergéses lakást. Most mennyiért kapnám meg? Minden fiatal vegyen még egy lakást, mikor a legtöbb egyet sem tud venni, hogy biztosítsa a nyugdíjas korát? Gyűjtse a pénzt, miközben azt nem számolták ki, hogy negyven év múlva mire lesz elég a 29 milla? Ennél még az is értelmesebb, hogy vegyen havonta egy gramm aranyat, bár negyven év alatt az arany is megbukhat. Miről beszélnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html