Klímavészhelyzet kihirdetését követelik

Éghajlatváltozási vészhelyzet kihirdetését követeli az LMP, a párt frakciója az Országgyűlés elé terjesztett egy erről szóló határozatot - mondta Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2019. május 16. csütörtök, 17:26
Fotó: Pixabay

Schmuck Erzsébet fontosnak nevezte azt is, hogy ne csak klímavédelmi stratégia legyen Magyarországon, "ami félő, hogy a fiókba kerül", hanem klímatörvény is, amely a törvény erejénél fogva tűzi ki a feladatokat, biztosítja hozzá a megfelelő eszközöket és a költségvetési forrásokat.

A klímaváltozásra a világ minden országában sok ezer tudós hívja fel a politikusok figyelmét. Magyarországot az éghajlatváltozás komolyan érinti: az aszály miatti terméskiesés miatt az árak megemelkedtek már az elmúlt évben, idén pedig további áremelkedések várhatók - mondta az ellenzéki politikus.

A kormány a napenergiára adót vetett ki, miközben főleg a biomasszát támogatja. Véleménye szerint ez azért nem szerencsés, mert világviszonylatban a termőföldek termékenysége 23 százalékkal csökken és ez komoly veszélyt jelent.

A május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson az LMP fő prioritása a klímaváltozás. Mint mondta: olyan európai parlamentet akarnak, amelyben nagyon sok "zöld" képviselő van, akik képesek kikényszeríteni azokat a döntéseket a politikusoktól, amelyek meg tudják fékezni a klímaváltozás gyorsaságát - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK