Veszélyhelyzetet hirdethetnek ki - a kormányon a sor

Az operatív törzs veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak.
Csernátony Csaba, 2020. március 11. szerda, 09:29
Fotó: Getty Images

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI beszámolója szerint.

Szerinte szintet kell lépni a védekezésben. A kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt, a magyar állampolgárok bejöhetnek, de rájuk automatikus karantén várna.

Az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni - mondta Gulyás Gergely.

A kormány szerdán 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól.

A miniszter szerint mindent megtesznek annak elkerülésére, hogy "csoportosan megjelenjen a betegség Magyarországon". Rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de az árvíz idején több térségben elrendeltek ilyet.

Ezt kell tudni a veszélyhelyzetről

Az alaptörvény szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A veszélyhelyzetben a kabinet rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Ez a rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.03.11 11:03

Semmi nem fog változni.
Eddig is azt csinált amit csak akart a vajda és a bandája. Rendeleti kormányzás ??? XDDD
A Magyar Parlament már régóta csak egy gittegylet. Nem mindegy, hogy kormányrendeletet hoznak, vagy egyéni képviselői indítvánnyal 1 nap alatt fogadnak el törvényeket ? Dehogy nem...teljesen mindegy.

Más országokban ez lehet újdonság hasonló helyzetben, mi már 10 éve így élünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html