Lázár: Nem a magyar kormány miatt hagyják el sokan az országot

Nem lesz választási költségvetés, s jövőre 72 százalékra mérséklődhet az államadósság GDP-arányos szintje – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2017. április 18. kedd, 07:49
Fotó: Napi.hu

A 2018-as büdzsé nem lesz választási költségvetés - jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban. A dokumentumot április 26-án nyújtják be a parlamentnek.

Szavai szerint Három olyan pont van, amelyben erősíteni szeretnénk: a foglalkoztatás, a családok támogatása és a védelmi kiadások. Jövőre 72 százalékos GDP-arányos adósságszintet terveznek.

Mindenki nyer 2018-ban

A büdzsének nem lesznek vesztesei: minden tárca legalább annyi pénzt vagy többet kap, mint idén. Ráadásul 2018-2019-ben az állam már saját forrásból tud jelentős infrastruktúra- és városfejlesztéseket megvalósítani. A költségvetésben 80 százalék megy működésre, és 20 százalék fejlesztésre - sorolta a tárcavezető.

A növekvő kiadások forrását Lázár a nagyobb gazdasági növekedésben látja. Szavai szerint minden egyszerű: megszorítás helyett növekedés lesz.

Az infláció kismértékű emelkedésében sem lát komoly problémát. Úgy látja, hogy az idei nagy béremelés nem növeli a szürke- vagy a feketegazdaságot. A béremelés miatt a feketefoglalkoztatás csökkenni fog - fogalmazott Lázár János.

Nincs baj a külföldi munkával

Arra a kérdésre, hogy miért mennek sokan külföldre, a politikus úgy fogalmazott:

nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket.

Lázár szerint jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni.

Holott akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják. Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik. Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga - sorolta a miniszter.

Ez a helyzet sörügyben
A kormány programja a mindennapi patriotizmus - mondta a miniszter. A magyar cégek érdekeit a napi ügyek szintjén is képviselni kell, legyen szó akár a Mol, akár a Csíki sör elleni támadásról. Ez utóbbi Csíkszentsimonban százötven-kétszáz embernek ad munkát, ők nemcsak magyar szívvel és útlevéllel rendelkeznek, de már azt is tudják, hogy számíthatnak a magyar kormányra.

Mit akar Brüsszel?

Abba is biztos, hogy lesz uniós pénz 2020 után, mondván: ha az EU a globális versenyben tényező akar maradni, a közép-európai államokat nem írhatja le. Az agrár- és kohéziós pénzek körül vitákra számít, meg fog ugyanis változni a pénzfelhasználás rendszere: vissza nem térítendő helyett visszatérítendő források lesznek, fejlesztési alapokat hívnak életre.

A korrupciós vádakra az a válasza, hogy politikai okok miatt tartanak minket Brüsszelben fekete báránynak. A korrupciót pedig nullára nem lehet leszorítani, olyan ország nincs. A kockázat kezelhető, csak különbséget kell tenni a valós korrupciós kockázat, a szabálytalanságok, valamint a politikai termék: a korrupciós vád között.

Lázár szerint a magyar kormány brüsszeli nyomásgyakorlásra a felsőoktatási törvény, a civilek regisztrációja, a nemzeti konzultáció, a bevándorlás kapcsán kifejtett következetes és kitartó véleménye, valamint az aktív és sikeres határvédelme miatt kell számítania. Sokadszorra azt is elmondta, hogy a kormány meg fogja védeni a rezsicsökkentést.

A kereskedelempolitikai tervek kapcsán pedig nem volt túl bőbeszédű a miniszter. Szavai szerint a munkavállalók és a fogyasztók védelme érdekében lesz néhány törvényjavaslat, amelyek a nagyáruházakban dolgozók érdekeit szolgálják. A kettős mércéről pedig, vagyis hogy silányabb termékek jutnak a magyar és a kelet-európai piacra, azt gondoljuk, minden fogyasztónak joga van tudni, mit vásárol. Kelet-Európa nem lehet másodrangú. Ebben várja Budapest az uniós állásfoglalást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.04.19 12:17

Ma Magyarországon valaki meghallja a futball és a stadion szót, rosszul lesz. Pedig mindenki imádja a focit ebben az országban is, kivétel nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.19 12:14

Csak meg kell nézni a Kassai Viktor meccsvezetését a BL-ben. Legalább már a fociban is megtudták, hogy mire képes a Fidesz játékvezetője, mindenki számára világos, hogy politikai okokból golyózta ki a német csapatot a magyar játékvezető. Ennyit a Fideszről és a módszereiről, na és a futballszeretetéről. Mindent megmérgeznek, az egyetemektől a futballig, csak a céljaikat elérjék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.19 10:56

@Winter:
tevedes, en magyarorszagon sem kerestem rosszul, a mai bereket a szakmamban elnezve pedig mar beleesnek a botka fele fizessen kategoriaba. a megelhetes dragabb, a felretett penz tobbszorose, de az ember nem szivesen vallaja fel az egesz csalad kikoltozteteset, hacsak nyomos indoka nincs ra. nekem volt. a manyup bezarasa, a korrupcio, az oktatas es az egeszsegugy.

magyarorszag orbanek (elotte is volt, de ok nem hencegnek vele) ota mindegyik szamomra fontos teruleten oriasi visszaesest konyvelt el. az oktatasbol ozonlenek ki a funkcionalis analfabetak. informatika nincs magyarorszagon, halott. az egeszsegugy kb olyan szinvonalon all, mint a vilaghaboru alatt. a haverok penzhajoi uszkalnak a magyar felsegvizeken. undorito orszagot varazsoltak orbanek, de meg nem fejeztek be a muvuket, tovabb lopnak, tovabb pusztitjak az oktatast es az egeszsegugyet is, hogy a jovore valo kilatasok megrosszabbak legyenek.

en ezt nem akartam a gyermekeim sorsaul szanni. eljenek a te gyerekeid egy olyan orszagban, az enyemek majd csak ellesznek itt, egy ertelmes jovokeppel ellatott orszagban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.19 10:39

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
a felesegem nagyapja 56-ban ausztraliaba menekult, o is kuldozgetett az unokaknak penzt amig elt. szigoruan csak csekken. tehat ne csak a 890 utani kivandorlast nezd, elotte is volt egy igen jelentos lefolozese a magyar nemzetnek, mondhatni 2-3 generacionkent ez volt. most annyiban mas a helyzet, hogy boldog-boldogtalan megy, az o "elheto orszag"-ukbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.19 10:28

szeretnek elsokezbol reagalni lazar kijelentesere. igen, en a kormany miatt tavoztam kulfoldre, megpedig a manyup allamositasa utan. ez volt az elso dolgom. ahol ilyen tudatosan romboljak a jovot, abban az orszagban elni nem lehet. az, hogy tobbet keresek, az jo esellyel minden kikoltozore igaz. hogy eletszinvonal eses se legyen belole, ahhoz meg az kell, hogy a szakmadban dolgozz. most egy kisse lesajnalt atlaganglia eletszinvonalon is messze jobban elek, mint amit magyarorszagon valaha is elerhetnek. a elbaszott rendszervaltas es a mident behalozo korrupcio miatt elhetetlen magyarorszag. es figyelem, ez nem politikai tamadas, hanem realitas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html