Menekültek: fontos döntést hozott a parlament

Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és módosul a büntető törvénykönyv (Btk.) - egyebek mellett ezt tartalmazza a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés kivételes eljárásban.
MTI, 2015. szeptember 4. péntek, 13:31
Fotó: Napi.hu

Pintér Sándor belügyminiszter tíz jogszabályt módosító - összegző módosító javaslattal kiegészített - előterjesztését fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők 140 igen szavazatával, 33 MSZP-s, LMP-s, DK-s, Együttes, illetve PM-es nem ellenében hagytak jóvá a Házban. A törvény bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez - kártalanítás ellenében - ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.

Az államhatártörvény módosításával azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, úgynevezett tranzitzónákat alakíthatnak ki, ahol a nagy számban érkező migránsokat mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat. A kormányoldal képviselői többször is jelezték, hogy a déli határon a tranzitzónák csak Szerbia felé lesznek nyitottak. E zónák miatt 60 méteresre bővítik azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár.

A sok kérelem megfelelő kezelése érdekében speciális, még a tranzitzónában tartózkodás alatt lefolytatható eljárást is bevezetnek, amivel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkkel szemben.

Változás továbbá, hogy a menekültügyi eljárásban a bíróság a szakhatóság döntését nem változtathatja meg, de a jogszabálysértő közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezi, és új eljárást írhat elő.

Az útdíjtörvény módosításával biztosították, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont - 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal útdíjköteles - járművek feladatuk ellátása során mentesüljenek a díjfizetés alól.

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett - bizonyos esetekben halasztó hatállyal - a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Ezeken felül változik a termőföld-, a környezetvédelmi és az építésügyi törvény is, utóbbi kiterjeszti az egyedi szabályozási lehetőséget válsághelyzet esetén a nemzetbiztonsági célú építmények létesítésére. Így például ilyen válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehet nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni. Szintén ez a jogszabály mondja ki, hogy tömeges bevándorlási válsághelyzetben a kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és -beépítés feltételeit.

A törvénycsomag rendelkezései a kihirdetést követő napon, illetve szeptember 15-én lépnek hatályba.

A parlament előtt fekszik egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést azonban pénteken csak megtárgyalja a Ház, a zárószavazását később tartják, mert a kormánypártok házszabálytól eltérésre tett javaslata - jelesül, hogy erről az indítványról is már pénteken döntsenek - nem kapta meg a szükséges négyötödös többséget az előző nap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CABI333, 2015.09.04 19:06

Vannak szabályok be kell tartani..de az nem, hogy eltépem az okmányaimat. és van ki védi ezeket..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.04 18:25

jó hírek !!!!!!!!!!!!!!!!!végre ,...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.09.04 18:20

@troll:

"hogy miyen kálvária vár rájuk magyarországon, inkább más útvonalat keresnek nyugat európa felé."

Nincs más út, erre fognak jönni, mert nem tudnak másfelé menni. Magyarországot megkerülve, csak Románián, Ukrajnán át tudnának jönni, de hát ott meg háború van.

Vagy a tengeren, de az meg lutri, hogy belefulladnak a Földközi-tengerbe, vagy sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.09.04 18:18

@troll:

" addig pedig szabadon mozoghatnak, azaz rögtön mehetnek is tovább nyugatra,ezt megakadályozni a schengeni területen belül nem lehet.
"

Ennek a kezelésére lett volna egy pofonegyszerű gyakorlati megoldás.

A méregdrága és értelmetlen kerítésépítés helyett, az osztrák határ (!!!) mellé ;-) kellett volna magyar oldalon gyengén őrzött tranzitzónákat kialakítani regisztrálás céljából.

Ezek őrzése szintén hézagos lett volna. Reggel kapnak reggelit, vacsorára már nem biztos, hogy meglesznek, mert elmennek nyugatra.

A magyar állam teljesítette volna a rá bízott részt, hiszen regisztráció céljából táborba/tranzitzónába terelte volna a menekülteket Magyarország területén lehetőségeihez mérten / Magyarország EU szegényháza , társadalmának jelentős része folyamatos megszorítások között kénytelen élni /, hogy aztán innek átszöktek volna osztrák határon túlra, hát istenem. Igen jogilag megvan az osztrákok, németek lehetősége hogy akit sikerült itt regisztrálni az osztrák határ mellett, azt visszaküldjék Magyarországra, de a kormány ezeket az embereket ugyanide az osztrák határ mellé tehette volna.

Ha ezt így tették volna , jogszerű lett volna, meglett volna a fricska is benne a Brüsszeli döntéshozóknak, és nem lenne cirkusz sem.

Az nincs leszabályozva, hol kell a regisztrációt végrehajtani, nem Bicskén, Győrben, meg Debrecenben, Röszkén kellett volna, hanem az osztrák határ közelében.

Aztán nem lenne benne a híradókban Magyarország embertelen bánásmód miatt.

Amiben egyébként semmi meglepő nincs, ez a kormány a saját állampolgárainak jelentős részével ugyanilyen embertelen módon bánik, nem csak a menekültekkel. (rokkantak, hajléktalanok, egészségkárosító munkakörben dolgozók, stb.)

------
Ha a fenti ötlet szerint jártak volna el,

már régen lenne ez után EU kötelező kvóta, ami visszatartaná a menekülteket. A kötelező kvótának az volna az értelme, hogy a menekült számára nincs rá garancia, max 20% esély, ami korrucióval 25-28-ra emelhető ;-), hogy Németországba kerül. Aztán ha ezt megsérti, akkor az Egész EU-ból ki lehetne toloncolni ! Megkapta az esélyt, de nem élt vele.

U.I: A menekültek között szvsz legalább 100-ból 1 biztosan képzett lehetne valamelyik Magyarországi hiányszakma pl. egészségügy terén betöltésére, kifejezetten bűnnek tartom, hogy a kormányt ezt a lehetőséget elszalasztotta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.09.04 18:11

a migránsok nagyon jól tájékozottak, többségük a neten lóg az okostelefonjával, pontosan ismerik a híreket.
remélhetőleg ha a felénk úton lévő százezrek látják a hírekben , hogy miyen kálvária vár rájuk magyarországon, inkább más útvonalat keresnek nyugat európa felé.
hazamenni biztos nem fognak, ez nem is realitás, de legalább ne rajtunk keresztül menjenek.
aztán szolidáris mutti azt csinl velük, amit akar, az már az ő dolga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html