Nyugdíjasok tízezrei maradhatnak ki az év végi jutalomból

Tavaly közel 2 millió 600 ezer főnek postázták az élelmiszer-vásárlásra hasznosítható utalványt, közülük 14 ezer 680-an nem kapták kézhez a kormány ajándékát. Ennél azonban jóval többen lehettek azok a nyugdíjasok, akiknek nem is kézbesítettek Erzsébet-utalványt - hívta fel a figyelmet a Blikk.
K. Kiss Gergely, 2017. október 11. szerda, 17:02
Fotó: Napi.hu

Az egészségügyi dolgozóknak adott a lehetőség, hogy munkájukat folytatva a nyugdíjuk összegét is megkapják jövedelemkiegészítés címén. Így bár a pénzüket munka mellett is megkapják, azt nem öregségi nyugdíjként folyósítják nekik - magyarázta lapunknak a Blikk hírét kommentálva Sziller Linda munkajogász.

2013-ban vezették be a közszférában a dupla juttatás tilalmát, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatása esetén nem kaphat egyszerre munkabért és nyugdíjat is. Az öregségi nyugdíj folyósítását - a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig - szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas egyebek közt közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban dolgozik.

Kivételek, mégsem jár nekik

A tilalom alól kivételt jelentenek a közszféra egészségügyi dolgozói, akinek a megállapított pénzellátása folyósítását a nyugdíjtörvény alapján szüneteltetik, a munkáltató - általa meghatározott összegű - jövedelemkiegészítésben részesítheti. Ugyanez a törvény kimondja, hogy az öregségi nyugdíj szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül.

Ám a kormány ajándéka nem jár az egészségügyiseknek. Sziller Linda felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os kormányrendelet alapján bevezetett Erzsébet utalvány juttatás nem a "nyugdíjasokat" illette meg, hanem azokat, akik részére nyugdíjat folyósítottak. Azért maradtak ki tehát az egészségügyi dolgozók, mert esetükben a fentiek miatt a nyugdíj folyósítása szünetelt.

Így tehát a kormány kiküszöbölte, hogy azok a nyugdíjasok is megkaphassák az utalványt, akiknek a nyugdíjfolyósítását szüneteltetik.

A kormány idén decemberben is megfejelheti pénz- vagy utalványbónusszal az év végi nyugdíjkiegészítést, írtuk meg korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.12 06:27

@fazakasl: Szerintem pont itt az ideje az Ukrajnával megörökölt szerződés egyoldalú felmondásának, úgyis csak állandóan baszakodnak az ottani magyarokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.10.12 06:19

Arra azért kíváncsi lennék - ha magyar nyugdíjasoknak nem fizetnek - éppen ezért vagy azért,
akkor az ukrán (ukrajnai) igénylőknek vajon jár-e majd a bónusz? Hiszen ők még csak nem is ide fizették be aktív korukban a kötelező nyugdíjjárulékot!
És a valamikori Szovjetunió által megkötött államközi szerződés bármiféle módosításáról a jelenkori másik fél - még csak hallani se akar. Nekik ez az álláspont a kényelmes! (és gazdaságilag menő)

Érdekesség, hogy a hazai bankok a lakossági számlaszerződéseiket TELJES MÉRTÉKÉBEN és EGYOLDALÚAN bármikor megváltoztathatják (de ezt valójában bele is szokták venni szerződés-kötéskor az előre gyártott szerződésük szövegébe. Ha meg netán az ügyfelüknek nem tetszene, akkor automatice máris ugrik az a szerződés. Fel is út, meg le is út! ...) .
Az államközi nyugdíjakra nézve - mindez vajon miért nem lehet érvényes?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html