Húsz éve nem akarták ennyien elhagyni Magyarországot

Az elmúlt közel két évtizedben sosem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya: a felnőtt magyar lakosság hatoda gondolkodik abban, hogy rövid- vagy hosszú távon munkát vállalna külföldön, vagy akár örökre külföldre költözne – derül ki a Tárki által az Európai Integrációs Alap támogatásával készült kutatásából.
NAPI, 2011. május 11. szerda, 12:26
Fotó: Napi.hu

A Tárki felmérése szerint - ami egyúttal egy 1993 óta folyó, migrációs szándékokkal foglalkozó kutatássorozat legfrissebb adata - 2011 áprilisában a felnőtt lakosság 12 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 13 százaléka pedig azt, hogy pár évre külföldre menne dolgozni. Hét százalékuk kivándorolna.

Összességében közel minden hatodik magyar felnőtt, azaz a lakosság 17 százaléka tervez valamilyen időtávú migrációt. A hosszú távú migrációt és kivándorlást tervezők aránya - csakúgy, mint a bármilyen típusú migrációt tervezőké - az 1993 óta, azaz közel két évtizede folyó kutatássorozat adatai szerint a valaha mért legmagasabb érték. Vagyis idén tervezik a legtöbben, hogy - nem csupán rövid időre, hanem tartósan vagy örökre - külföldre költöznének.

Forrás:

TÁRKI Magyar Háztartás Panel, Háztartás Monitor és Omnibusz felvételek, 1993-2011. A 2011. évi adatfelvétel az Európai Integrációs Alap támogatásával készült az EIA/2010/3.1.5.3. számú projekt keretébenA migráció iránya a 2004-es EU-csatlakozás hatására megváltozott "mentális térképet" tükrözi ma is, vagyis a migráció legkedveltebb célországai között maradt a hagyományos német-osztrák dominancia, de a csatalakozás szabályozási hatása (az Egyesült Királyságban történő szabadabb munkavállalás lehetősége) is megmaradt, sőt felerősödött.

A rövid vagy hosszú távú munkavállalást tervezők esetében a korábbi német dominancia nem állt helyre, az Ausztriába igyekvők aránya (egy átmeneti visszaesés után) lényegében azonos a Németországba igyekvőkével. Nagy-Britannia őrzi az EU-csatlakozás után megszerzett helyét, de 2008 óta enyhén csökken azok aránya, akik a szigetországot választanák. A kivándorlást tervezők körében a német-osztrák célterület vonzása visszaesett, míg Nagy-Britannia átvette a vezetést.

Forrás: Tárki

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vilmarci, 2011.05.11 13:55

A legutóbbi haveri sörözős felmérésemen ez az arány 70% volt. 20%, köztük én is, pedig évek óta külföldön dolgozik. Ezt a mutatót hülyeség a teljes felnőtt lakosságra vetíteni, nézzük inkább a felsőoktatásban tanulókat, vagy az utóbbi 5-10 évben végzetteket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.11 13:11

Tervez,gondolkodik rajta ....,de mégis marad.A magyar nem világcsavaró nép.Nehezen megy más hazába.Ha megkérdezik mindenki menne,de ténylegesen talán a 10%.Az értékesebbek kimennek,az általuk képzett vákuum meg sok nem idevalót szív majd be.És minden marad a régiben.Semmi előlépés nem lesz.Ami meg nem előremegy az hanyatlik.Persze ez valakiknek jó,igen csak jó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.11 12:46

Az államnak segítenie kéne mindezt pl. munkanélkülieknek szakma tanítása és nyelvtanfolyamokkal, nem kell ezt szégyelni, erről szól az Eu..(másra úgysem jó..) a jobbágyság röghöz kötése megszünt !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html