Húznak el a magyar mérnökök

A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatóinak 38 százaléka dolgozna szívesebben külföldön, mint Magyarországon, 13 százalék pedig már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását - derül ki a Telenor Magyarország Zrt. nem reprezentatív felméréséből, amelyet az egyetem 103 végzőse körében készíttetett.
MTI, 2012. augusztus 2. csütörtök, 10:29
Fotó: Napi.hu

A külföldi munkát tervezők 79 százaléka a magasabb fizetés, 41 százaléka pedig az ezzel összefüggő magasabb életszínvonal miatt menne másik országba, de a szakmai fejlődés lehetőségét is fontosnak tartják. A legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Ausztriában szeretnének dolgozni. Döntő többségük viszont előbb-utóbb visszatérne Magyarországra: 21 százalék egy-két év, 39 százalék 3-5 év, 31 százalék pedig ennél is hosszabb idő után. A külföldet választók 10 százaléka szeretne végleg letelepedni Magyarország határain túl - derül ki a felmérésből.

A külföldre készülő mérnökhallgatók fele ugyanakkor megváltoztatná terveit, és inkább mégis itthon maradna, ha állásajánlatot kapna a szakmájában egy multinacionális vállalattól.

A fiatal mérnököket elsősorban a magas fizetés győzné meg, hogy Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Munkahelyválasztáskor a végzősök számára a vonzó fizetés, juttatási csomag bizonyult a legfontosabb szempontnak, a megkérdezettek közel harmada sorolta az első helyre, s közel háromnegyedük választotta a legfontosabb öt közé. Szintén fontos szempont szakmai fejlődés lehetősége, és az is, hogy a munkahely biztosítsa a munka és magánélet egyensúlyát, valamint legyen megbízható és stabil.

A multik tudnának megfelelő munkát adni

A vágyott magas jövedelmet és karrierkilátásokat a válaszadók megítélése szerint leginkább a versenyszféra, azon belül is a multinacionális vállalatok tudják biztosítani számukra. A hallgatók több mint háromnegyede - 78 százaléka - tartotta jellemzőnek ezekre a cégekre, hogy vonzó fizetést, juttatási csomagot kínálnak, míg a hazai nagyvállalatokra a megkérdezettek negyede, a kis- és közepes vállalkozásokra ötöde, az állami szférára tizede tartja ezt jellemzőnek.

Szakmai fejlődési lehetőséget és ösztönző munkafeladatokat szinte egyenlő mértékben várnak el a végzős mérnökök a multinacionális cégektől (57 és 55 százalék) és a kis- és középvállalkozásoktól (56 százalék és 52 százalék). Míg a munka és magánélet egyensúlyát leginkább a kkv-khoz, míg a dinamizmust és a fejlődő vállalat képét a multinacionális cégekhez (67 százalék) társítják a válaszadók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2012.08.10 00:51

@Blama: Az én végzettségem automatizálási mérnök, de azon belül (és mellett) szoftverfejlesztéssel foglalkozom, akkor én most gyártással kapcsolatos vagy rejtett IT-s vagyok?

A sima programozó vagy akár rendszergazda alapesetben nem mérnök, hanem arra önmagában elég egy-egy OKJ-s képzés. Így véleményem szerint elég nagy tudatlanság lenne egy az egyben összemosni a 2 csoportot még ha valamekkora átfedés valóban létezik is.

Arány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.09 23:39

@Blama:
Engem ne sorolj abba a kategóriába, akiket te itt megvezetni vélsz, se saját magaddal egy szintre. Akár lendülettel írom, akár nem, nem nekem kell hinni, hanem észrevenni, hogy felhívom a figyelmet bizonyos körülményekre, amiknek illene utánanézni, és utána okoskodni. Vagy akinek ez nem megy, annak illene befogni a száját.
Amikor csak 10 hozzászólás darabban írok valamit, az sem tankönyv, nem is referenciakönyv, nem is biblia. Csak sok utánanéznivaló jut egyszerre eszembe. Az ég szerelmére, hol az a rohadt nagy értelmiségi önállóság, hogy használjátok is az agyatokat, mondjuk némi gyakorlatias precíz gondolkodás keretében??? Veled az élen, te balfasz. Jelzem, hogy a legutóbbi csak a személyes véleményem, sértődj meg, ha annyi telik ki az önértékelésedből. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.08.09 09:45

@elmufioka: Talán ha ezt nem nekem mondaná el, akkor jobb lenne a dolog. Írja rw-nek. Köszi.
Az IT-vel kapcsolatban lehet igaza is, meg nem is. Hogy őrült lendülettel nyomatja, attól még igen kevéssé lesz szavahihető(bb).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.08 23:20

@mnkj:
Nos igen, ez nagyjából így van.
Másrészt, azért ha valaki elvégzi az egyetemet, nem a jegyeitől fog függeni, hogy milyen jól fog dolgozni. Nálunk a negyedének jobb jegyei vannak, mint amennyit valaha is tudni fog a szakmájáról, és a negyedének rosszabb jegyei, mint amennyit már szakközépben is tudott a szakmájáról. Úgyhogy azért annyira ne essünk hasra egy diploma minősítésétől manapság. Sőt ha már itt tartunk, sajnos olyan is van, ha egy elméleti alapokban elvileg erős, egyetemet végzett mérnököt ugyanarra a feladatra állítanak rá, mint egy szakközepet végzett szerelőt, akkor utóbbi simán hülyére tudja venni a fene nagy diplomájú 6-tal magasabb fizetési kategóriába tartozót. Nem unalomból gyakornokoskodok most 3 évvel a diplomám előtt szerelők között!

@Blama:
Ez mind szép és jó, de nem minden álláshirdetés vár el egyetemi vagy főiskolai diplomát.
Értékesítés - ebbe minden szar beletartozhat, nem csak mérnök, hanem érettségis, pénzügyes, marketinges, akármi.
Ügyfélszolgálat - detto.
Pénzügy-számvitel - ennek ugyan utána kéne nézni, de gyanítom, hogy ebből elég sokhoz elég mérlegképes könyvelői vagy hasonló szintű papír.
IT - persze tőled nyilván nem várható el, hogy ehhez érts, de akkor elmondom. Jobb villamosmérnökök és mérnök informatikusok (korábban műszaki informatikus) elég jól ki vannak képezve IT-s feladatokra, sőt sokszor megbízhatóbb munkát végeznek, mint egy rendszergazdás papírral bíró jelölt. Ha pedig kicsit programozás súlypontú a dolog, még bizonyos fizikus és matematikus képzések is felkészítenek rá.
De nem számold újra, nevetséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.08.07 12:01

@rw: Azt hiszem, már hallottam valamit zengedezni az arány szó jelentéséről.

A közel 3500 hirdetésből a profession-ön 854 a gyártás-mérnök.

Az IT -s rejtett IT-s hirdetések a gyártásban is találhatóak - 712, a pénzügy-számvitel 533, az értékesítés - a mérnökök között az értékesítésre irányuló hirdetéseket nem számoltam össze, de kb. a tizede lehet, ha alacsony számot becsülünk - 613, az ügyfélszolgálaté 440.

Arány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html