Nincs szó átalakításról, a kormány döntése értelmében a 2012-es feltételekhez hasonlóan indulnak 2013-ban a közfoglalkoztatási programok - derül ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott. A honanya szerint ugyanis február elején az önkormányzatok azt a tájékoztatást kapták a munkaügyi központoktól és kirendeltségektől, hogy a Belügyminisztérium (BM) átalakította a kistérségi mintaprogramok rendszerét. Az átalakítások lényege, hogy 2013-ban három területen valósíthatóak meg Start-munkaprogramok: a mezőgazdaságban, a téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatási programként, valamint a helyi sajátosságokra, speciális adottságokra építve. A tájékoztatás szerint a korábbi, "szociális jellegű programelemek" - mint a belvízelvezetés, a mezőgazdasági utak karbantartása, az illegális hulladéklerakóhelyek felszámolása, a bio- és megújuló energiafelhasználás, illetve a belterületi közutak karbantartása - a továbbiakban nem minősülnek mintaprogramnak és csak a hagyományos, hosszabb időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatást támogatják. A támogatás mértéke az erről szóló rendelet szerint a bérköltség 70-100 százaléka lehet, a közvetlen költségekre a bérköltség 20 százaléka igényelhető támogatásként, az anyagköltség elszámolása ugyanakkor nem lehetséges. A közfoglalkoztatás időtartama ebben az esetben legfeljebb 5 hónap, napi 6 óra munkavégzéssel - írta Szél.

Idén 5,1 hónapra adnak munkát

A miniszteri válasz szerint a közfoglalkoztatás nem pályázati eljárás keretében, hanem kérelemre nyújtható. A BM és a kormány is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a rendelkezésre álló keretet hatékonyan használják fel. A tervek szerint a közfoglalkoztatási programok 2013-as végrehajtását a kormány három hónapon belül ismételten áttekinti. A jelenlegi elképzelések szerint 2013-ban a napi 6 órában foglalkoztatottak aránya 40 százalék, a 8 órában foglalkoztatottaké pedig 60 százalék lesz, a foglalkoztatás átlagos időtartama pedig 5,1 hónap.

Keressenek önállóan is

Az új típusú közfoglalkoztatási rendszer bemutatásakor többször hangsúlyoztuk, hogy az effajta foglalkoztatás célja átmeneti munkalehetőség biztosítása a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetű munkavállalóknak addig, amíg önálló álláskeresésük révén megvalósul visszailleszkedésük a munka világába - hansúlyozta a miniszter egy másik válaszában. Az álláskeresőknek nem szabad csak arra berendezkedniük, hogy évente egyszer néhány hónapra közfoglalkoztatottak lesznek, hanem a cél az, hogy önállóan is keressenek és találjanak munkát.

A startmunka mintaprogramok tervezése már 2012-ben megkezdődött. A tervtárgyalásokat követően a minisztérium munkatársai ezekben a napokban dolgozzák fel a beérkezett kérelmeket, így március hónapban már elindulhatnak a programok - írta a tárcavezető.