Az októberben indult "MOL Tehetségnapló" kampány során 5 támogatott család naplózza költéseit, melyeket egy pénzügyi szakértő segítségével elemeztünk. Pillantsunk most bele Szőke Zsuzsanna (versenytáncos) családjának naplójába. Az eredményekből kiderül, a tehetségtámogatás akár egy átlagos magyar család teljes bevételét meghaladhatja.

Szőke Zsuzsanna és partnere Hidi Balázs "A-osztályos" táncosok, 2011 óta alkotnak egy párt. 2013-ban már vezetik a magyar latin ifjúsági ranglistát, a felnőtt-ifjúsági ranglistán pedig 5. helyezettek. Sikereikben hatalmas szerepe van a családok támogatásának és az alapos pénzügyi tervezésnek.

Zsuzsanna családja zsúfolt hónapot tudhatott maga mögött októberben, hiszen az iskola és az edzések mellett lányuk három jelentős versenyen is részt vett itthon és a környező országokban. Ilyen versenyprogramot csak alapos pénzügyi tervezéssel lehet megvalósítani, és a magas költséggel járó tételekre előre fel kell készülni.

"A kampányban részt vevő gyermekek közül Szőke Zsuzsanna családjának volt a legmegterhelőbb hónapja anyagi szempontból. Egyértelműen látszik a számokból, októberben a táncra fordított összeg meghaladta egy átlagos magyar család bevételeit. A Szőke család legnagyobb kiadásait az utazási és a szállásköltségek jelentették." - mondta Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

A tehetséggondozás önmagában is jelentős áldozattal jár, hiszen ahogyan Zsuzsáék esetében is, a családoknak meg kell oldani, hogy az iskolai kötelezettségek mellett a gyermek elég időt szentelhessen a sportra, egészséges életet élhessen, megfelelően táplálkozzon és maradjon elegendő ideje a pihenésre is. "Ez önmagában is jelentős időbeni és anyagi ráfordítással jár, amit igazán nehéz kigazdálkodnia egy átlagos magyar családnak, így kiemelten fontos az olyan programok által nyújtott támogatás, mint amilyen a MOL Tehetségtámogató Program, amely a versenytáncos pár pályafutását is segíti." - mondta Zsófia.

Kövesse a Tehetségnaplóban részt vevő családokat a Facebookon!