Így csapnak be sok embert Magyarországon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a biztonságos tűzifavásárláshoz.
Napi.hu, 2017. január 16. hétfő, 18:20
Fotó: Napi.hu

Újsághirdetésekben, szórólapokon, és már az internetes portálokon is megjelentek a megyében azok a hirdetések, amelyek igen kedvező áron hirdetnek téli tüzelőanyagokat. Elsősorban tűzifát kínálnak az eladók, jellemzően házhozszállítással. A hirdetők a kapcsolatfelvételre javarészt csak telefonos elérhetőséget adnak meg - nevet, webes lehetőséget nem adnak - olvasható a police.hu-n.

A rendőrség éppen ezért azt kéri, hogy az új évben se legyenek óvatlanok az efféle vásárlások kapcsán, hiszen látatlanban nem lehet megmondani, valóban rendelkezésre áll-e a megrendelni kívánt tüzelő, illetve valóban azt az árut szállítják-e le, amelyről a megállapodás megtörtént.

Sőt, a legtöbb ilyen hirdetésnél az eladók előleg, illetve a teljes vételár előzetes átutalásához kötik a kiszállítást, amely nagy kockázatot jelent a vásárlók számára. A korábbi rendőri gyakorlat alapján számos veszélyt rejtenek ezek a túlzóan olcsó lehetőséggel kecsegtető hirdetések/hirdetők. Sok esetben le sem szállítják az előzetesen átvett vételár ellentételezéseként beígért tűzifa mennyiséget, vagy ha szállítják, akkor nem olyan mennyiségben, vagy minőségben.

Alapvető elővigyázatossági intézkedéseket követően megelőzhetők a későbbi kellemetlenségek.

  • Soha ne rendeljen meg terméket ellenőrizetlen készletről, forrásból!
  • Ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!
  • Házhoz szállítás esetén, lerakodás előtt ellenőrizze a tűzifát!
  • A kiszállított tüzelőről mindig kérje el a papírokat, amelyek igazolják, hogy azt az anyagot kapta és olyan mennyiségben, amit megrendelt!
  • Az internetes rendelés esetén mindig gondosan, körültekintően járjon el, a személyes-, vagy bankkártya adatait ne adja ki!
  • Ismeretleneket ne engedjen be otthonába!
  • Ha nagyobb összegű készpénzt ad át a szállítóknak, kérjen segítséget ismerősétől, hogy legyen ott önnel az átadásnál!
  • Ellenőrizze a fa mennyiségét! A törvény szerint egy erdei köbméter 1m x 1m x 1,7 m (kaloda esetén).
Amennyiben úgy érzi, csalás áldozata lett, azonnal értesítse a 112-es vagy 107-es segélyhívók egyikén a rendőrséget!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.01.17 18:22

@csel: Ezek zömmel kisvárosi legendák. Azért akármilyen szolgáltató ott is van hogy egy egy ember aki közel a tűzhöz lapátra kerül és beszélne ha lenne mit. Ettől sokkal nagyobb átverés hogy a nagy rizsával beharangozott rezsicsökkentést követően ismételten annyit csökkent a gáz piaci ára hogy simán kijönne belőle egy újabb 20% fogyasztói árcsökkenés. Erről persze megy a kussolás kormánykörökben sőt az orosz gáz beszerzési ára titkos ráadásul narancs-offshore MET lefölözi a nagyon zsíros hasznot. Két dolog lehetséges : vagy qurva szar szerződést kötött viktor putyinnal vagy qurva sokat keresnek a bizniszen a narancsrablók. Amit tudunk hogy mi fizetjük a zenét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csel, 2017.01.17 11:02

@fazakasl: A gázt m3-ben méred és MJ ("MegaJoule) árat fizetsz :-). A gáznak van nyomása, hőmérséklete, fűtőértéke (hogy csak a legfontosabbakat említsem), ezekkel "játszik" a szolgáltató, ezeket NEM tudod ellenőrizni. Ezek viszont befolyásolják a gáz "milyenségét".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.01.17 06:18

Hogy ezt én sohasem értettem meg!
Amikor a jeles XXI. században már már szinte minden mérhető, akkor mi az, hogy például a tüzifát még mindig valami (átverésre is elég okot adó) köbméterben mérik?
Szerintem CSAK akkor lehetne abban mérni, ha kitöltené a teljes teret, azaz MINDENKÉPPEN folyadék halmazállapotú valamiből lenne. Mondjuk például - fa-szesz (azaz metanol)!
Ha pediglencsak egy - többnyire jó szellősen kalodázott faáru, akkor miért nem lehet - mondjuk súlyra - kimérni?
Talán nem ismerik a mérleget?
Jaaa - hogy így persze sokkal könnyebb dolog átverni a vásárlókat?
Az OBI-nál, Praktiker-nél, Bauhaus-nál - s a többi nagy eladói cégnél sajnos mindenütt ez a bevett gyakorlat ....!
Nem lehetne némiképp és mindezeken VÉGRE VÁLTOZTATNI?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html