Így csökkenhet a nyugdíja, ha korhatár után dolgozik

Mi történik akkor, ha egy vállalkozás tagja a nyugdíj-korhatáron túl is inkább dolgozik? - Erre adott választ Winkler Róbert az Adózóna.hu nyugdíjszakértője.
K. Kiss Gergely, 2018. január 8. hétfő, 16:56
Fotó: Shutterstock

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? - Tette fel a kérdést a portál egyik olvasója.

A szakértő elmondta: az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. Utóbbit az 1988. január 1-jétől a nyugellátás megállapításának kezdő napjáig elért, a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

A fentiek alapján tehát mind a szolgálati időt, mind pedig a kereseti adatokat a nyugellátás megállapításának kezdő időpontjáig fennállt jogviszonyok alapján kell figyelembe venni, beszámítani.

Ennek alapján a nyugdíjkorhatár betöltése után fennállt biztosítási jogviszony, valamint az abból származó keresetek - függetlenül azok mértékétől - is beszámítanak majd a nyugdíjkorhatár betöltését követően megállapítandó nyugellátás összegébe.

Ez alapján a korhatár betöltését követően - nyugdíjmegállapítás nélkül - fennállt biztosítási jogviszonyokból származó alacsony keresetek csökkenthetik a későbbiekben megállapítandó nyugellátás összegét - magyarázta Winkler Róbert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.01.08 22:08

@na4: Én ezt teljesen értem: kérni kell a nyugdíjat a korhatár elérésének első napjától, egy fillért sem szabad benthagyni az államkasszában. Ha valaki olyan helyen dolgozott, ahol továbbra is számítanának rá, meg kell oldani a dolgot okosban, azaz zsebbe fizetéssel, hiszen a nyugdíjasnak rendben van a társadalombiztosítása, adózni pedig nem akar.

Egyébként is: ha egy nyugdíjas dolgozni szeretne, zsebbe fizetős melót biztosan talál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.01.08 18:38

Ez olyan kínai, hogy alig lehet megérteni. Jellemző a tintanyalók stílusára. Csak a polgár meg ne értse.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html