Így dönthetnek Matolcsyék kedden

Az MNB Monetáris Tanácsa nem változtat az alapkamaton október 20-i ülésén a jegybanki célnál alacsonyabb infláció miatt - erre számítanak a Reuters által megkérdezett elemzők.
MTI, 2015. október 18. vasárnap, 10:09
Fotó: Napi.hu

A hírügynökség október 12. és 14. között végzett felmérésében megkérdezett mind a 20 szakértő úgy vélte, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat az alapkamaton. Amennyiben az elemzői várakozásoknak megfelelő döntés születik, akkor az alapkamat már a harmadik egymást követő hónapban marad rekordalacsony, 1,35 százalék.

A jegybank monetáris tanácsa júliusi ülésén 15 bázisponttal csökkentette a jelenleg is érvényes szintre az alapkamatot. Akkor a jegybank a döntés indoklásában jelezte, hogy az így beállított kamatszint megfelel a 3 százalék, plusz-mínusz egy százalékpontos inflációs cél elérését szolgáló monetáris feltételeknek és ezért hosszabb ideig nem változtat rajta.

Szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban. Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt. A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

A Reuters által megkérdezettek szerint a jegybanki alapkamat nem változik a jövő év végéig, 2017 végére pedig 2 százalékra nő. Egyes szakértők ugyanakkor nem zárták ki egy jövő évi kamatcsökkentés lehetőségét sem, erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eláll a kamatemeléstől.

Szakértők az idei évre nulla százalékos átlagos inflációval számolnak, jövőre 1,9 százalékossal, 2017-ben 2,45 százalékossal. Az éves infláció idén és jövőre elmarad a jegybanki céltól, 2017 decemberében azonban már eléri a 3 százalékot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK