Így emelkednek a nyugdíjak - megszólalt az NGM

Öt év alatt, a 2012-2016 közötti időszakban 350 milliárd forint kamatmegtakarítást könyvel el az államháztartás - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI, 2015. június 29. hétfő, 16:11
Fotó: Napi.hu

Banai Péter Benő kiemelte: a kormány jövőre is szigorú, fegyelmezett államháztartási politika mellett kötelezte el magát, kiszámítható gazdaságpolitikát és kiszámítható költségvetési politikát akar folytatni. A jövő évi költségvetés az adócsökkentés és a munkahelyteremtés büdzséje, a jövő évre tervezett 2 százalékos államháztartási hiány, illetve a várt 2,5 százalékos GDP-bővülés is fegyelmezett államháztartási politikát vetít előre - mondta az államtitkár. Kiemelte: a foglalkoztatás tovább bővül, 2015-ben 7 százalék körüli, 2016-ban 6 százalék körüli szintre mérséklődik a munkanélküliségi ráta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az szja-kulcs 1 százalékpontos, 16 százalékról 15 százalékra mérséklése 120 milliárd forintot hagy a dolgozóknál, emellett jelentős összeget, együttesen mintegy 25 milliárd forint megtakarítást jelent a fogyasztóknak az, hogy a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Elmondta: a bankadó mérséklésétől is azt várja a kormány, hogy bővül a hitelezés, és a vállalkozások által indított beruházások a munkahelyek számának bővülését eredményezik majd.

Szólt arról is, hogy 2016-ban a nyugdíjak és egyes jövedelempótló támogatások értéke az infláció mértékével, vagyis 1,6 százalékkal fog nőni. Kérdésre válaszolva jelezte: ha ennél nagyobb lesz az infláció, akkor természetesen annak mértékével emelik a nyugellátásokat.

Kifejtette, hogy 2016-ban is megőrzik, sőt kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciót, a jövőben már a mezőgazdaságban dolgozók is részt vehetnek benne, ennek kedvezményeit eddig már több mint 800 ezer ember után vették igénybe. Megjegyezte: az is kedvező, hogy a 2014-2020-ban a Magyarországra áramló uniós források döntő részét gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani az ország.

Banai Péter Benő kérdésre válaszolva kifejtette: nagyon jelentős a kereslet a magyar állampapírok iránt, minden lejáratra többszörös túljegyzést regisztrálnak rendszeresen az aukciókon, ezért a devizakötvény-kibocsátás csak egy lehetőség az állam részéről jövőre, amellyel "a kormány vagy él, vagy nem él". Jövőre a kormány értékelni fogja az akkori helyzetet, és ez alapján dönt majd az optimális megoldásról. Jelenleg a devizaadósság aránya az államadósságon belül mintegy 35 százalék - fűzte hozzá Banai Péter Benő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2015.06.29 19:17

Mar megint a folosleges almodozas... aztan majd megint magyarazkodhatnak, hogy kik miatt nem jott ossze mindez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2015.06.29 19:10

A sertés tőkehús ára az áfa csökkenés miatt, a lakosság részére úgy fogy csökkenni, mint az alma ára. Arról volt szó, hogy sok alma termett, és az orosz piacra sem mehet, ezért olcsóbb lesz. Nem lehetett észre venni. Lengyel alma meg bőven.
Ha a kampányszöveg pénzt teremne, Magyarország a világ leggazdagabb országa lenne.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.29 17:26

jó hírek ..,bár az egészségügynek-szociális szférának több kellene !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html