Így érné el a kormány az egymillió munkahelyet

Magyarországon a munkaerő-piacon kívül lévő inaktívak, mintegy 2,5 milliós számát kell csökkenteni; ezzel és a munkanélküliek bevonásával a munkaerő-piacra teljesíthető az egymillió új munkahely létrehozására vonatkozó kormányzati célkitűzés 2020-ig - mondta Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága európai ügyek albizottságának hétfői ülésén.
Inforádió, MTI, 2013. március 11. hétfő, 18:47
Fotó: Napi.hu

Az ülésen - ahol az ellenzéki képviselők nem jelentek meg - Kardkovács Kolos tájékoztatta a képviselőket Foglalkoztatási kihívások Magyarországon és az Európai Unióban címmel. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon az aktív korú népesség harmada még mindig nincs jelen a munkaerő-piacon. A hasonló méretű lakossággal rendelkező Csehországban például 5,5 millió foglalkoztatott van, szemben a magyarországi 3,9 millióval. Kardkovács Kolos szerint ezért nem illúzió, hogy 2020-ra egymillió új munkahelyet teremtsen a kormány.

Ismertette: az utóbbi két évben Magyarországon a foglalkoztatási ráta gyorsabban nő, mint az Európai Unióban. Magyarország ugyanakkor még nem érte el az uniós átlagot a foglalkoztatottságban: a 15-64 éves korosztályban 58,2 százalék a foglalkoztatási ráta, míg az EU-ban 64,6 százalék.

Az egymillió új foglalkoztatott a mintegy 400-500 ezer munkanélküliből és abból a mintegy 2,5 millió emberből kerülhet ki, akik jelenleg inaktívak - mondta Kardkovács Kolos. Hozzáfűzte: az Európa 2020 stratégia egyik célja, hogy a foglalkoztatási ráta 75 százalékra nőjön az Európai Unióban a 20-64 éves korosztályban. Ha Magyarországon létrejön egymillió új adózó munkahely, akkor ez a cél is elérhető 2020-ra.

A helyettes államtitkár kifejtette: vannak olyan csoportok, amelyek foglalkoztatási rátája kedvező Magyarországon, ilyen a 25-54 közöttiek csoportja, vagyis a legjobb munkavállalási korú népesség, ahol 75 százalék a foglalkoztatási ráta, és szintén meghaladja az uniós átlagot a 40 és 54 év közötti magyar nők foglalkoztatási rátája.

Ezt teszi a kormány

A kormányzat eddigi, a foglalkoztatáspolitikát érintő intézkedéseit ismertetve kiemelte: a Munkahelyvédelmi akcióterv a keresleti oldalt próbálja ösztönözni, míg például az előrehozott nyugdíjak megszüntetése a kínálati oldalra hatott. A Munkahelyvédelmi akcióterv lényege, hogy adó oldali intézkedéssel mintegy 1,2 millió munkavállalót lehet elérni anélkül, hogy az külön adminisztrációval járna. Ez utóbbi például a korábban egyébként sikeresen működő Start-programnál nem volt meg - fűzte hozzá Kardkovács Kolos.

Ismertette, hogy a Munkahelyvédelmi akcióterv mintegy 200 ezer fiatalt ér el, emellett az idén március elsejétől is folytatódik a tavaly 3 milliárd forintos kerettel indult Első munkahely garancia program. Ennek 2013-as kerete 5 milliárd forint, és a program keretében 7000 fiatal kaphat munkát. Kardkovács Kolos elmondta, hogy a tavalyi pályázattal szemben az idén továbbfoglalkoztatást is elvárnak. Hangsúlyozta, hogy vállalkozás elindítása kapcsán is biztosítanak forrást és mentorálást a fiataloknak, ez 2013 második félévétől indul 7 milliárd forintos kerettel.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány számos lépést tett a nők, a fiatalok, a szakképzetlenek, a romák, az idősek, valamint az alacsony végzettségűek foglalkoztatásának elősegítésére.

A Munkahelyvédelmi akcióterv 140 milliárd forintba kerül; ebből az összegből 2 százalékos általános szociális hozzájárulási adócsökkentést lehetett volna végrehajtani, de a célzott kedvezményekkel nagyobb eredményeket lehet elérni.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetéséből Magyarországnak jutó források kapcsán megjegyezte: 34 milliárd euróval, mintegy 40 százalékkal nőnek az előző hétéves költségvetési időszakhoz képest a foglalkoztatás elősegítésére fordítható közösségi források.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.03.12 18:23

@obsi: Mi van? Belegyalogoltam az érzelmeibe? Nem tudja elviselni?

"Egy kezdő orvos 150,000 ft-ot keres és többet tanul bőven, mint egy jogász."
Szóval akkor azért, mert mondjuk 4 diplomám van, nekem azonnal 500.000 Ft/hó-t kéne keresnem?

"Egy szakápoló többet termel a gazdaságnak, mint egy kezdő jogász."
Ezt bizonyítsa már?! Mert pl. egy részeg munkanélkülit ápolni mivel lesz több érték, mint egy Közgép-es szerződés időre való beadása egy pályázatra, amit a kezdő jogász is elvégezhet?

"Egy alapoktatásban tanító jó pedagógus többet termel, mint egy kezdő jogász."
Ezt is bizonyíthatná. Mondjuk egy gyógypedagógus mivel is termel többet, mint az előbb említett kezdő jogász?

"Egy pék többet termel, mint egy kezdő jogász."
Lásd előbb! S megjegyezném, hogy a pékként végzett valószínűleg nem pékként fog dolgozni... ahogy sok szakképzettséget szerző.

"Felesleges az összehasonlítás."
Körülmények kérdése. Ahogy látható.

"A közgazdászokat támogassa a bankszektor vagy a vállalati szektor ahol későbbiekben elhelyezkednek."
Ezért nincs a forradalmi kormányban elég közgazdász?! Értem!

" Az államnak szükséges közgazdászokat a jelenlegi keretszám tizedével ki lehet termelni."
A cégeknek meg egy sem kell, ugye?

"Aki annyira tanul, hogy csak úgy tud elhelyezkedni, hogy későbbiekben nem tudja a tandíját kigazdálkodni miért az adófizetők támogassák?"
Az ápolót, szociális gondozót, tanárt vagy rendőrt akkor minek is képezzük?

"Elvhűség kizárólag a Thürmer féle pártban maradt baloldalon."
Hát igen, jobboldalon is csak szélen maradt belőle... Látva a 2002-es és a 2013-as fideszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.12 18:03

Már megint géphiba, tehát:

( Reformkor magyarjai, remélem ott fenn olvassátok ezeket a sorokat! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.12 18:02

@obsi: Köszönöm szépen, ez nagyszerűen leírta az Én nemzeti Korményom gondolkodásmódját.

Nem is kell jogász vagy közgazdász vagy egyiptológus. Fölösleges.

Aki ilyesmi akar lenni, az fizessen érte.

Gondoljuk tovább, mert itt nem állhatunk meg: zenész sem kell. Egy éária eléneklése semmiféle hasznot sem hoz az Államnak, anyánk helyett apánknak. Egy jó gázszerelő viszont, az döfi.

Általában semmiféle diplomásra a közszolgálatin kivül nincsen szükség.

Na végre, ezen is túl vagyunk.

( regorkor magyarjai, remélem ott fenn olvassátok ezeket a sorokat! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.12 17:59

Mindegy a módszer ,csak meglegyen az 1 millió . Egyébként is van az országban 1 millió olyan aktív korú ember ,akinek se szakmája semmi ,csak 8 általános ...azoknak a közmunka frankó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2013.03.12 17:34

@rigolya:

?...ha nem képzünk jogászokat öt évig még akkor is Dunát lehet velük rekeszteni.
Egy kezdő orvos 150,000 ft-ot keres és többet tanul bőven, mint egy jogász.
Egy szakápoló többet termel a gazdaságnak, mint egy kezdő jogász.
Egy alapoktatásban tanító jó pedagógus többet termel, mint egy kezdő jogász.
Egy pék többet termel, mint egy kezdő jogász.
Felesleges az összehasonlítás.
A közgazdászokat támogassa a bankszektor vagy a vállalati szektor ahol későbbiekben elhelyezkednek. Az USA-ban is így kapnak ösztöndíjakat az arra érdemesek. Az államnak szükséges közgazdászokat a jelenlegi keretszám tizedével ki lehet termelni.
Aki annyira tanul, hogy csak úgy tud elhelyezkedni, hogy későbbiekben nem tudja a tandíját kigazdálkodni miért az adófizetők támogassák?...a piacgazdaságnak kikiáltott kapitalizmusban amit annyit emlegetnek, ha pl. rezsicsökkentésről van szó.
Elvhűség kizárólag a Thürmer féle pártban maradt baloldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html