Így értékelt Gyurcsány Ferenc

Mélyülő szegénységről, a szociális kiadások csökkentéséről, a kivándorlásról, illetve a bevándorlásról is beszélt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az elmúlt évet értékelő beszédében. Magyarország 2014-ben a remény és a reménytelenség között bukdácsolt - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) pártelnöke.
MTI, 2015. január 31. szombat, 19:00
Fotó: Napi.hu

A politikus úgy fogalmazott, 2014 tavasza reményt hozott mindazoknak, akik a jelenlegi "rezsimben" az ország felemelkedésének és megerősödésének zálogát látták. Eközben reménytelenséget hozott azoknak, akik úgy gondolták, négy év elég volt ahhoz, hogy közösen megüzenjék a kormánynak, egy másik világot képzelnek el.

Tavaly ősszel pedig sokan azok közül, akiket fojtogatott az önkény levegője, végre újra hihettek abban, hogy változás történik Magyarországon, a hatalmon lévőket pedig megérintette a jövőbeni kudarc lehetősége - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Szegénység és kivándorlás

A volt miniszterelnök arra is kitért, hogy a súlyos szegénységben élők száma minden korábbinál jobban emelkedett, mára minden négy családból egy súlyos szegénységben él és a szegénység a hét év alatti gyermekek negyven százalékát sújtja.

Korában soha nem látott mértékben mennek el a fiatalok az országból, öt kivándorlóból legalább négy fiatal, harmaduk magasan képzett. A statisztikákra hivatkozva azt mondta, hogy ha ilyen ütemben folytatódik a kivándorlás, akkor 2060-ra Magyarországon csak hét és fél millióan maradnak.

Bevándorlás

Reagált a Fidesz
Gyurcsány Ferenc ugyanazt a szélsőséges politikát folytatja, amivel egyszer már tönkretette az országot - reagált a Fidesz-frakció sajtóirodája a DK elnökének szombati évértékelőjére. Mára az uniós államok közül hazánk teljesít a legjobban a munkanélküliségi küzdelemben és Európa élén járunk a gazdasági növekedésben. Megszabadultunk az IMF-től és a túlzottdeficit-eljárástól - írta közleményében a kormánypárt. A magyar családok megélhetését családi adórendszerrel, rezsicsökkentéssel és béremelésekkel segítik.

A jelenlegi miniszterelnök új ellenséget talált magának, de Magyarországot nem a bevándorlók világa fojtogatja - tért át új témára. Statisztikákat idézve arról beszélt, hogy Magyarországon 200 ezer nem magyar állampolgár él életvitelszerűen, az ő 80 százalékuk pedig európai uniós polgár. Összesen tehát negyvenezer olyan ember él közöttünk, aki nem ez EU-ból jött, köztük politikai menekültek és olyanok is, akik a jobb élet reményében indultak el Európa felé, az "önmagát kereszténynek maszkírozó kormány pedig azt mondja, hogy ki velük" - érvelt Gyurcsány Ferenc.

Ironikusan kijelentette: megérti a menekülteket, mert "mi vagyunk a földi Paradicsom". Olyan országba akarnak jönni, ahol 2008 óta nem emelték a családi pótlékot, megszüntették a lakhatási támogatást, a méltányossági ápolási díjat, a méltányossági közgyógyellátást és nincs óvodáztatási támogatás. "Embertelen kormányunk van, amelyik nem egyszerűen nem keresztény, de nem is tisztességes" - véli a DK elnöke.

Úgy fogalmazott: még nem látott olyan jobboldali kormányt, amelyik egyszerre sújtja a legnehezebb helyzetben lévőket és fenyegeti az üzleti szektort.

Középpárt lenne a DK

Gyurcsány Ferenc elmondta, a DK a megalakulása óta eltelt alig három év után egy nagyjából 10 százalékos támogatottságú párttá tudott növekedni, a következő években pedig 30-40 százalékos szavazóréteg helyett egy "erős középpártiságot" tart reálisnak.

A DK vezetője évértékelőjében önkritikát gyakorolt Pásztor Albert miskolci polgármester-jelöltsége miatt. Azt mondta, rosszul döntött, amikor végül Pásztor Albert mögé álltak a kampányban, mert szerinte "nem elég antirasszistának lenni, hanem annak is kell látszani".

Ezzel összefüggésben kiemelte, pártját nem akarja az "emberek bolondítása" árán népszerűbbé tenni, kizárólag tisztességes és egyenes előremenetelt ígér, hiszen szerinte semmit nem ér az a politikai győzelem, ami csak pillanatnyi sikert hoz.

Együttműködés kell

Gyurcsány Ferenc emellett azonban újra kiállt az ellenzéki együttműködés szükségszerűsége mellett. Szerinte ugyanis a jelenlegi választási szabályok szerint csak úgy lehet "ellenállni az önkény további hódításának", ha az ellenzék "államférfiként érti az idő parancsát".

A volt kormányfő örömtelinek nevezte a parlamenten kívüli civil ellenzéki szervezetek megjelenését, valamint azt is, hogy a Fidesz tavaly ősszel szavazóinak majdnem harmadát elvesztette, így mostanra nagyjából ugyanannyi, mintegy kétmillió szavazójuk maradt, mint a demokratikus ellenzék pártjainak. "Ha úgy tetszik kollégák egálban vagyunk" - fogalmazott, hozzátéve: reméli hamarosan lehervad a "túlzott magabiztosság álarca" a kormányoldalról.

A DK-nak soha nem jutott eszébe rátelepedni a parlamenten kívüli tiltakozókra, ugyanakkor teljesen természetesnek tartják, hogy a demonstrálók között - más pártok szimpatizánsaihoz hasonlóan - a DK szavazói is megtalálhatók.

A DK elnöke hozzátette továbbá, hogy a civilek nem fogják átvenni a pártok szerepét, ahogy a "demokraták szőke hercege" sem jön el és a Nyugat sem fogja megdönteni Orbán Viktort és kormányát, az ugyanis - tüntetés és népfelkelés helyett - csak egy választáson következik majd el.

Kulturált politizálás

Gyurcsány Ferenc beszédében szenvedélyt és radikalizmust ígért az "Orbán-rendszer" elutasításában, ugyanakkor józanságot és mértékletességet terveik megfogalmazásában.

Magyarország rövid és középtávú történelmi drámájaként értékelte, hogy nem alakult ki egységes politikai közösség, amelynek tagjai képesek békében egymás mellett élni. Gyurcsány Ferenc ennek megváltoztatása érdekében kulturális értelemben békés egymás mellett élést javasolt, amely azonban szerinte egyben nem jelent politikai alkut, illetve a hatalomnak történő behódolást.

Vona Gábor Jobbik-elnök is évet értékelt
A Jobbik elnöke szerint le kell váltani az elmúlt 25 évet, és olyan rendszerre van szükség, amit az emberek sajátjuknak érezhetnek. Vona Gábor a párt budapesti évértékelő rendezvényén szombaton úgy fogalmazott: Magyarország bajban van, az embereknek pedig békére, nyugalomra van szükségük. Értékelése szerint a drámai nemzetközi változások közepette fontos lenne a jó erőnlét, de Magyarország politikailag és társadalmilag is elfáradt. Hozzátette: a Fidesz és az MSZP évek óta hideg polgárháborúba kényszerítette a társadalmat, s olyanok, "mint a róka meg a holló (...), azon a sajton is képesek összeveszni, amit egyikük sem szeret".

A pártelnök ismét megfogalmazta az erős középosztály kialakításának szükségességét és a korrupció elleni harcra hívta a résztvevőket.

Az elnök-frakcióvezető szerint a Fidesz ősszel megrogyott, az ellenzéki tüntetések pedig ellaposodtak, nem voltak reális vízióik, vezetőik.

Az elnök-frakcióvezető bejelentette, hogy februárban aláírásgyűjtésbe kezdenek, amely a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről, ingyenes internet-hozzáférésről, a bevándorlásról és Magyarország - az ukrán válságot illető - katonai semlegességéről szól.
Vona Gábor 2015-re meghirdette az önkéntesség évét, amelyben minden országgyűlési képviselőjüknek kötelező havi szinten önkéntes munkát vállalni és tiszteletdíjuk 10 százalékát jótékony célra ajánlani.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

menya71, 2015.02.01 10:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html