Így harcol a korrupció ellen a kormány - íme, a menetrend!

A korrupció megelőzéséért vívott kormányzati küzdelem lassan, de halad. Az új bejelentővédelmi szabályok 2013 őszén léphetnek hatályba. A korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos új beszámolók első ízben május végére készülhetnek el.
NAPI, 2013. január 15. kedd, 09:51
Fotó: Napi.hu

A korrupció megelőzéséért vívott kormányzati küzdelem lassan, de halad - derül ki Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszából, amelyet Schiffer András és Karácsony Gergely LMP-s képviselőknek adott írásos kérdésére adott, aki azt feszegették, hogy miért nem teljesülnek a kormány korrupció-megelőzési programjában foglalt vállalások.

Pénz már van rá

Eszerint a korrupció elleni kormányzati intézkedésekről és a közigazgatás korrupció-megelőzési programjának elfogadásáról szóló 2012. április 6-i kormányhatározatban megfogalmazott célkitűzések megvalósításához szükséges anyagi fedezetet a kormány 2012 szeptemberében, az ÁIlamreform Operatív Program 2011-2013-ra szóló akciótervének elfogadásáról és kiemelt projektek nevesítéséről szóló határozatában biztosította.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával kidolgozta és benyújtotta az ÁROP-1.1 .21. Korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése című projektjavaslatot, majd a KIM a támogatási szerződést is aláírta, így a kormányhatározatban foglalt feladatok végrehajtására az uniós források rendelkezésre állnak. A feladatok végrehajtása érdekében a kormány, valamint a KIM már számos intézkedést tett, a feladatok egy része teljesült, más részük végrehajtása jelenleg is tart - állapította meg a tárcavezető.

Sok elemből áll össze a program

A jogszabály-előkészítési feladatok részeként megkezdődött és jelenleg is tart a bejelentővédelmi szabályozás felülvizsgálata és az új törvényi szabályozás előkészítése. A szabályozás irányára és tartalmára vonatkozó szakértői egyeztetések után várhatóan a 2013-as tavaszi ülésszakon kerülhet az indítvány az országgyűlés elé és a törvény előreláthatólag 2013 őszén léphet hatályba - írta Navracsics.

Emellett elkészült az államigazgatási szervek integritás irányítási rendszeréről szóló kormányrendelet tervezete, amelynek jelenleg is zajlik a társadalmi egyeztetése. Folyik annak a kormányhatározatnak az előkészítése is, amely a részben vagy egészben magánérdeket képviselő, eljárásjogi értelemben ügyfélnek vagy panaszosnak nem minősülő államszervezeten kívüli személyek köztisztviselők általi fogadását szabályozná hatékonyabban. Az új, korrupciós kockázati elemekkel kiegészített sablon hatálybalépése 2013. február-márciusban várható.

A jogi személyek büntetőjogi felelősségévei kapcsolatos szabályozás felülvizsgálata a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával megtörtént. Az új Btk. új minősített esetként szabályozza, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el. Az aktív gazdasági vesztegetéshez hasonlóan a passzív gazdasági vesztegetésnél is büntetendő lesz, ha azt külföldi gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző személlyel kapcsolatban követik el.

A kormány 2012. július 6 -i határozatában döntött Magyarország csatlakozásáról a Nyílt kormányzati együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez. A magyar csatlakozási szándékról szóló nyilatkozatot 2012. július 30-án megküldték a szervezete irányító bizottságának, a vállalásokat tartalmazó akcióterv tervezete a civil szervezetek javaslatai alapján készült el, annak egyeztetése jelenleg is tart. Az akciótervet várhatóan tavasszal fogadja el a kabinet.

A rendelkezésre álló szakmai anyagokra és nemzetközi ajánlásokra is tekintettel elkészült a zöld könyv tervezete, amelynek összeállításánál a KIM tekintettel volt a szakszervezetek és a Magyar Kormánytisztviselői Kar előkészítő bizottsága titkárságának észrevételeire is. A tervezet egyeztetése jelenleg is tart, és várhatóan szakmai segítséget nyújt a közszolgálati etikai kódexek elkészítéséhez.

A korrupció visszaszorításában való együttműködés jegyében a KIM a 2012 májusától működő és több alkalommal is ülésező koordinációs és szakértői munkacsoportokba az érintett állami és civil szervezeteket bevonta, az egyeztetéseken a civil szervezetek részt vehettek. Az Állami Számvevőszék és az NKE 2012. június 28-án együttműködési megállapodást írt alá. A kormányzati szervek és a független állami szervezetek a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységükről szóló beszámolókat első ízben 2013. május 31-ig készítik el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2013.01.15 21:31

Ez a kormány mélyen elkötelezett a korrupció elleni harcban. Röhögnöm kell(lene), ha nem nekünk kéne megfizetni a fidess-korrupció minden forintját. És a jelenlegi "rendszer", e tekintetben vészesen hasonlít az első királyság időszakára, amikor erősen balkanizálódtunk az állami korrupció terén (is).
Kedves szkiita, lehet másra és másokra mutogatni (pl. az általam mélyen utált Gyurcsányra és kormányára), de ettől nem szűnik meg a jelenleg folyó korrupció és lenyúlás. És ettől nem lesznek kevésbé mocskosak a jelenlegi vezetők. Bűzlenek...pedig fidess prominensek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.15 15:00

@szkiita: ne kezd már újra... nesze, itt van még egyszer: http://magyarnarancs.hu/belpol/versenyhivatali_birsag_az_autopalya-epitotilde_cegeknek_kuzdelem_az_arral-53841

98-02 között a szekta többek között a vegyépszer nevű tolvajcégén keresztül lopta ki a 100 milliárdokat az államkasszából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.15 14:56

@kukoricajancsi: Könnyű Katit táncba vinni, ha ő is akarja!....


...az mszp-szdsz volt Kati ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.15 14:54

@homer11: Én úgy tudom ,hogy 2002 előtt 1.5 milliárd volt 1 km ,utána meg 3 milliárd...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.15 14:42

@szkiita: 98-02 között szüneteltek a közbeszerzések, hantaboy jelölte ki az állami megrendeléseket elvégző magáncégeket, és ő határozta meg a díjazásukat. tudod, ez az az időszak, amikor az autópálya-építés km díja 4 év leforgása alatt 700 millióról 2,3 milliárdra nőtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html