Így is lehetne bánni a menekültekkel - itt a javaslat

Egy emberséges, fenntartható és hatékonyan működő magyar menekültügyi rendszer építésére készített koncepciót, s adott ki róla tájékoztató kiadványt a Magyar Helsinki Bizottság, a Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület közreműködésével.
Szepesi Anita, 2017. február 3. péntek, 14:41
Fotó: MTI/EPA

A Magyar Helsinki Bizottság - a Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület közreműködésével - 2017. február 3-án jelentette meg A menekültvédelem jövője Magyarországon - javaslatok egy emberséges, fenntartható és hatékony menekültügyi rendszerre című kiadványát.

A füzet arra keresi a választ, hogyan lehetne egy mindezen szempontoknak megfelelő új magyar menekültügyi rendszert építeni, meghaladva  nemcsak az előző két esztendőt, de több, évtizedek óta meglevő rendszerszintű problémát, elmaradást is. A kiadvány 13 tematikus fejezetben mutatja be a menekültügy közelmúltjának legfontosabb változásait és tesz átfogó javaslatokat egy működőképes rendszer felállítására.

Alapelvek

A menedékjog ma is érvényes alapjog, amely több évszázadnyi történelmi fejlődés eredménye, így a menekülők befogadásának kötelezettsége nem kérdőjelezhető meg.

Ugyanakkor a menekültügyi rendszerek működését a mai kihívásokhoz kell igazítani, nem hagyható figyelmen kívül sem a terrorveszély, sem más nemzetbiztonsági szempont.

Ugyanakkor az emberi jogi és a nemzetbiztonsági szempontok nem pusztán összeegyeztethetőek, de sokszor kifejezetten egymást erősítik is.

Magyarország nem célország

A hatékony és tisztességes menekültügyi eljárás így mindenki érdeke, menekülőé és a befogadó országé egyaránt. A kiadvány ezenkívül abból indul ki, hogy Magyarország számos történelmi, nyelvi és gazdasági okból nem valódi célország a menekülők számára. Ezt a tényt évtizedek óta ürügyként használja a szakmapolitika arra, hogy elkerülje a menekültügy szerkezeti átalakítását és fejlesztését. Még ha a tranzitország-jelleg alapvetően nem is változtatható meg, a megfelelő reformokkal a menekülők nagyobb része érezné azt, hogy valóban van lehetősége védelmet kapni és beilleszkedni Magyarországon.

Öt lépés

E három alapelvből kiindulva a füzet több tucat konkrét javaslatot fogalmaz meg, melyek közül öt lépés kiemelten fontos ahhoz, hogy értelmes menekültpolitikáról lehessen beszélni:

  • Biztosítsuk, hogy a menekülők valóban és legálisan beadhassák a menedékkérelmüket
  • Tranzitzónák helyett regisztrációs táborok kellenek
  • Emberi léptékű és emberi tartózkodásra alkalmas befogadó állomásokra van szükség
  • Szigorúbb szabályok az őrizetre vonatkozóan
  • A menekültvédelem mit sem ér az integráció lehetősége nélkü

A Magyar Helsinki Bizottság szerkesztette javaslatcsomag pontjai között a fentiek részletes kifejtésén túl egyebek mellett szerepel a menekültekkel foglalkozó hatósági ügyintézők, jogi segítők, szociális munkások, tolmácsok továbbképzése és pszichológiai támogatása; a sérülékeny csoporthoz tartozó személyek (például kínzásáldozatok, családjuktól elszakadt gyermekek, stb.) korai és megfelelő szakmai előírások alapján történő beazonosítása; a jelenleg rendkívül bonyolult és szerteágazó eljárások egyszerűsítése, költségeinek csökkentése; vagy az önálló Menekültügyi Hivatal és egy Menekültügyi Információs Központ felállítása. Külön fejezet foglalkozik közös biztonságunkat érintő konkrét javaslatokkal is.

A kiadvány készítői tisztában vannak vele, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi környezetben javaslataiknak nem lesznek azonnali hatásai. A menekültügy ugyanakkor a XXI. századi Európa egyik kiemelt társadalmi kérdése, melyre ideig-óráig lehet bezárkózó, jogsértő válaszokat adni, azonban közép és hosszú távon Magyarországnak is ésszerű, az európai rendszerbe illeszkedő megoldásokat kell majd találnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.02.04 10:17

@Ezt-neked:
Te ostoba liberálfasiszta!
Persze, hogy van idehaza is mindenféle bűncselekmény, de ha fekák meg muzik lennének, akkor 10X annyi lenne. Ezt miért nem vagy képes fölfogni?
Mennyit kapsz a vartyogásodért?

http://mandiner.hu/cikk/20161014_tom_hanks_budapest_a_vilag_egyik_leggyonyorubb_varosa
"megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Amerikai városokban ilyet sehol nem találni" ? mondta Tom Hanks"

No more erre mit böfögsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.02.04 10:10

@Ezt-neked:
"és statisztikailag legalább annyit nyom a latban, mint a terroisták robbantásai"

Hogy neked mennyi eszed van! Csoda, hogy nem kaptál Nobel díjat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2017.02.03 23:24

@POTUS: " csak a polkorrektség jegyében, ugye, bérliberális?"

Te ostoba FSZB-s, nézd meg, hogy idahaza az elmúlt 10 évben emenyi robbantásos, és nemi erőszakos bűncselekmény történt, és azt sajnos mind hazai elkövetők rovására lehet írni! Tehát egy ilyen bugyuta kifogással uszítani az embereket nem igazán szerencsés, még az EU szintjén sem, mert nyugodtan fel lehetne hozni a negatív példákat atz egész EU szerte, ahol csak hazai csoprtok voltak korábban a robbantásos elkövetői (IRA, ETA, Vörös Brigádok Stb...) de mehetnénk a szeretett Oroszaidhoz is, ahol szintén van robbantgatás migránsok nélkül is bőven!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.03 23:13

@Ezt-neked: Ja értem, tehát ha volt egy hazai robbantó elmebeteg, akkor a muzi robbantók tömegeit is be kéne engednünk, csak a polkorrektség jegyében, ugye, bérliberális?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2017.02.03 22:55

@POTUS: "a körúti robbantásnak mi köze a migránsokhoz, idióta?"

"Annyi robbantás és megerőszakolás nálunk is bőven volt"

Ezt írtam le te szerncsétlen FSZB-s, nem tudsz értelmezni, vagy mi van? Hol írtam én idahazai migránsokról? Annyit írtam, hogy arányosan nálunk is volt annyi hasonló büncselekmény , mint mondjuk a Németeknél, a különbség "csak" annyi, hogy amíg ott a migránsok követték el azokat a cselekményeket, addig idehaza a saját honfitársaink!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html