Így kaphat ingyen százezreket ablakcserére, új kazánra vagy hűtőre!

Még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Készül a panelprogram utóda is.
Napi.hu, 2014. szeptember 15. hétfő, 10:48
Fotó: Napi.hu

A szeptemberben megnyíló új energetikai pályázatok kedvezményezettje a lakosság lesz:

  • fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint,
  • külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
  • háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg:

  • fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer,
  • ablakok cseréje esetén 500 ezer,
  • háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

Mindezt Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) beszámolója szerint.

Frissítés (szept. 17.): az NFM közölte, hogy jövő hétfőn jelenik meg az első pályázat - további dátumok és fontos tudnivalók itt olvashatók.

Mit és kit is támogatnak?
Az NFM a pályázatok szeptemberi meghirdetésére ígért hivatalos információkat, ám a MEHI honlapján időközben megtaláltuk a részleteket, az előadásból kifotózott prezentáció-lapok alapján, íme:

1. Háztartási nagygépek cseréje
Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét.
Energiafaló hűtő és fagyasztó berendezések energiatakarékos (A+, A++ és A+++ energiaosztályú) készülékekre cserélhetőek állami támogatás segítségével nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára. A cserével háztartásonként minimum 10 százalék energia- vagy 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. (A prezentáció szövege a hűtőket és a fagyasztókat említi, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszanak, vagyis talán nem csak a frizsiderekre vonatkozik majd a csereprogram. A szerk.)

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

2. Fűtéskorszerűsítés
Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését, átlagosan 650 ezer forint az állami támogatás pályázatonként
Az intézkedés a CO2-kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul.

A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátáscsökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

3. Homlokzati nyílászárócsere
Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, ez átlagosan 500 ezer forint állami támogatást jelent pályázatonként

A pályázati felhívás megjelenésének tervezett időpontja: 2014. szeptember

4. Tervezés alatti programok
Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP)
- Várhatóan lakáscélú beruházások is támogathatóvá válnak
- Energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházás

Új támogatási program

- Nemzeti Épületenergetikai Stratégia felméréseire alapozott program
- Lakóingatlanok energiamegtakaritást eredményező komplex felújítása
- A támogatás mértéke várhatóan kb. 10 milliárd forint

A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A helyettes államtitkár szerint a pályázatok megjelenése után egy 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

Azok járnak jól, akik már gyakorlatilag kész pályázattal rendelkeznek és egyből lecsapnak a lehetőségre, hiszen rendkívül hamar ki szokott merülni a meghirdetett keret. Tavaly nyáron a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére megszabott 834 millió forintos keretösszeget órák alatt elkapkodták.

A konferencián az is elhangzott, hogy finisében van a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és két héten belül megkezdődhet társadalmi egyeztetése. A stratégia összesen 189 Petajoule energia-megtakarítást irányoz elő a 2014-2020-as programozási ciklusra, melyből 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd.

Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Az államtitkár-helyettes reményei szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a panelprogram utóda. Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok - azaz panelházak - számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezetti kört, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.09.17 11:00

@rigolya:

menne erre is több, csak még nem találták meg a közgép helyét a folyamatban a 100 milliárdok eltüntetésére...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.09.17 08:14

2,7 mrd lakossági energetikai korszerűsítésre.

2013-ban 48 mrd ment el sportágak adókedvezményből való támogatására. 27 mrd vállalatok fejlesztési adókedvezményére. Stadionra is elmegy 100-200 mrd.

Érdekessss arányok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MSmester111, 2014.09.17 05:43

Hát csak tájékoztatásul: Ez is csak reklámfogás, mint a cikkben említett téglaházak szigetelésére kiírt pályázat. Ez csak a választásoknak szól, úgy mint az előző. A beadott pályázatokat gyakorlatilag a mai napig nem bírálták el. Pontosabban - tudomásom szerint - senkivel nem kötöttek szerződést. Legalábbis mi május óta várunk rá. Nincs szerződés, nem kell fizetni ilyen egyszerű. Néphülyítés az egész!
Annyira nincs pénz, hogy az elképesztő! A minisztériumokban is - hát még az alárendelt szervezeteknél - gyakorlatilag minden beszerzés le van tiltva. Több nyomtató azért nincs használatban mert nem lehet bele tintapatront venni!
Akkor szerinted? Mire egy nyugdíjas pályázó pénzt lát majd ebből az egészből az örökösök simán költhetik akár a temetésére is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.09.16 07:43

"?háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz. "
Ne már egy rendesebb kiárusításnál, sőt némely akcuónál ennél sokkal többet kaphatsz, esedezvény és kuncsorgás nélkül! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.09.15 23:37

néhány tízezer ftért ki fogja vállalni az ezzel járó hatalmas papírmunkát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html