A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent törvény ugyanis meghatározza, hogy ha az önkormányzat nem tud eleget tenni az egészségügyi ellátással járó feladatának, az állam köteles gondoskodni erről. A törvény szerint ez először ideiglenes állami feladatellátást jelent három hónapra, és a negyedik hónaptól válik véglegessé.

"A lakosság és a betegek szempontjából fontos az önálló járóbeteg-ellátást nyújtó rendelőintézetek működése" - emelte ki az államtitkárság. A most életbe lépett szabályozásról az önkormányzatok részletes tájékoztatást kapnak - tették hozzá.

Az egészségügyi ágazatvezetés korábbi tervei szerint a kórházak után a rendelőintézetek is állami tulajdonba kerültek volna. Az önkormányzatoknak viszont lehetőségük volt úgy dönteni, hogy a jövőben is megtartanák a járóbeteg-szakellátási feladatot. Erről február 15-ig kellett nyilatkozniuk.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár március 12-én a járóbeteg-szakellátásról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában elmondta: a határidőig az önkormányzatok több mint 80 százaléka azt jelezte, hogy megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit, nem adja át őket az államnak. Az államtitkár kijelentette: önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátást biztosító rendelőintézetek működtetése.