Az esetleges behurcolási útvonalakra elkészítették a protokollokat, felkészítették a szereplőket, a társhatóságokat és egészségügyi intézményeket. A magyarországi készültségi állapot megfelelő - fogalmazott Kovács Attila. Mint kiemelte, a betegséget eddig nem hurcolták be az Európai Unióba, az egyetlen spanyol nővér kivételével, aki viszont a biztonsági rendszabályok megszegésével fertőződött meg.

Egyébként egy esetleges behurcolás sem jelent járványveszélyt, mert az Ebola egy nagyon sérülékeny vírus, amely megfelelő higiénés környezetben hamar életképtelenné válik. A magyarországi közegészségügyi, higiénés állapotok és a kórházi ellátás feltételei sem hasonlíthatóak össze a gócországokéval. A szakember elmondta: az ország arra is felkészült, hogy hazahozzon egy esetlegesen Nyugat-Afrikában megfertőződött magyar állampolgárt.

Így állították meg a járvány

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a nemzetközi adatokat sorolta: eddig közel tízezren betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, a legsúlyosabb helyzettel Libériában néznek szembe. Kifejtette, hogy valószínűleg alábecsülik a valós számokat, amelyeket figyelembe véve akár heti ötezerrel is nőhet a fertőzöttek száma. Ugyanakkor Nigériában és Szenegálban megállt a betegség terjedése, ami leginkább a kontaktok egyenkénti felkutatásának köszönhető.

Guineában, Sierra Leonéban és Libériában most a járvány elfojtása a legnagyobb feladat, de a térségben nagyon szűkös az egészségügyi kapacitás. Legalább 600-1000 nemzetközi szakértőre, és 11 ezer jól képzett, helyi szakemberre lenne szükség.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a múlt heti, a járvány terjedését napirendre tűző brüsszeli tanácskozáson tett látogatásáról szólva kifejtette, a megbeszélésen áttekintették a tagállamok intézkedési tervét és azt, hogy az egyes országok milyen segítséget nyújthatnak az ebolajárvánnyal leginkább sújtott országoknak. A járvány elleni védekezés jegyében Magyarország védőfelszereléseket és fertőtlenítő szereket, valamint labordiagnosztikai kapacitást ajánlott fel.

Még nem érkezett ebolagyanús minta

A 24 órában működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium már felkészült a minták fogadására, de eddig nem érkezett ebolagyanús vizsgálati anyag. Egy múlt heti, infekciókontrollal foglalkozó konferencián elhangzottakra reagálva Zombor Gábor cáfolta, hogy az intézmények nincsenek tisztában egy ebolás beteg megjelenésével járó teendőkre. Mint hangsúlyozta, minden egészségügyi intézmény kellő időben körlevelet kapott a teendőkről, a beszerzendő védőfelszerelésekről és az eljárási rendről, amely megfelel a WHO eljárásrendjének.

A repülőtéri ellenőrzéssel kapcsolatban megjegyezte, a hőkamerás szűrés az Ebola esetében teljesen hatástalan és felesleges. Ilyen kontrollt csak a fertőzött térségből közvetlen járatot fogadó légikikötőkben végeznek.