Így nőhet jövőre a magyar államadósság

Jövőre 151 milliárd forint nettó hitelfelvételt tervez az ÁKK.
MTI-Eco, 2010. szeptember 14. kedd, 18:40
Fotó:

Jövőre az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államháztartás finanszírozására összesen 828 milliárd forint nettó kibocsátást tervez, amiből 677 milliárd forint az állampapír-kibocsátás és 151 milliárd forint lenne a nettó hitelfelvétel.

Az ÁKK nem tervez nettó devizakötvény kibocsátást, de az Európai Bizottságnak esedékes 2 milliárd eurót is beleszámítva 4 milliárd euró devizatörlesztés válik esedékessé, amelyet a tervek szerint 4 milliárd eurónyi nemzetközi kötvénykibocsátás finanszíroz majd - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

A jövő évi finanszírozási terv szerint a nettó forint államkötvény-kibocsátás 531 milliárd forint lesz, ami 954 milliárd forint lejárat és 1485 milliárd forint bruttó kibocsátás egyenlege - az összeg elmarad az idei kibocsátástól.

A közlemény azt is leszögezi, hogy Magyarország tartja az idei 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt és a 2011-es finanszírozási terv a kormány által meghirdetett 3 százalékos deficit-célkitűzés alapján készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK