Így növelné az ország versenyképességét Semjén Zsolt

Magyarország versenyképességét - egyebek mellett - úgy kívánja javítani Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy 16 amperig nem kell csatlakozási díjat fizetni a villanyáram bekötésekor.
Németh Géza, 2017. április 12. szerda, 22:41
Fotó: Reuters

A parlament honlapján szerdán megjelent és a miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat az "egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról" címet viseli. Ez módosítja a gáz- a villamosenergia- és a víziközmű-törvényt is. Mindháromnál - egy bizonyos határig - eltörli a csatlakozási díjakat.

Így mentes a csatlakozási díj és minden kapcsolódó költség alól a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű gáz fogyasztásmérő beszerelése. Jelenleg a csatlakozási díjak mértékét a Magyar Energia Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg. Ez most a 4 köbméter/óra teljesítményű gázóránál 150 ezer forint.

A villamos bekötésnél pedig - a javaslat szerint - mentes lesz a csatlakozási díj és minden kapcsolódó költség alól a legfeljebb 16 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése. Jelenleg itt is a Magyar Energia Hivatal elnöke állapítja meg a csatlakozási díjat, amely 1 amperenként 3600 forint. Ezt tetézi a 30 méteren túli légvezeték-bekötés méterenkénti 1200 forintos és a 15 méteren túli földkábel méterenkénti 4 ezer forintos díja.

A víziközmű-szolgáltatási törvény úgy egészül ki, hogy mentes lesz a víziközmű-hálózatba és a szennyvízhálózatba való bekötéssel kapcsolatos valamennyi költség és díj alól a legfeljebb 32 milliméter átmérőjű vezeték bekötése. Itt már bonyolultabb a jelenlegi díj feltérképezése, miután sem a törvény, sem pedig annak a végrehajtási rendelete nem forintosítja a díjat. Ez utóbbiban az szerepel, hogy a víziközmű szolgáltató állapítja meg a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás összegét. Az egyes szolgáltatók - amennyiben közlik - százezres nagyságrendű hozzájárulást is közölnek, a bekötés díjára nem találtunk összeget.

A kérdés ezek után az, hogy az említett három díj eltörlése miképpen javítja Magyarország versenyképességét?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.04.13 13:40

A miértet talán azoktól kell megkérdezni, akik országversenyképességi ranglistákat állítanak össze és ezt is figyelembeveszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.13 09:23

Ez az ötlet éppen olyan, mint a legprimitívebb ember gondolatai. semjénzsóti!
A szerelők akik a bekötést végzik társadalmi munkában végzik a munkát, jótékonykodnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.04.13 07:30

No melyik fidesznyiknek nincs közmű a telkén ? Szóval az a megoldás hogy a csatlakozási díjat eltörlik ami beépül az árba és majd ezt is mi fizetjük ahogy ez orbánisztánban szokás. A kétmillió narancsbarom meg tapsikolhat hogy "megszivatta" a kormány a szolgáltatókat :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html