A kasszasöprésből legtöbbet, majdnem kétmilliárd forintot a SOTE, további csaknem 1,6 milliárdot a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum kapta. A maradvány pontos elosztását itt nézheti meg.

Az év végi kasszasöprés fedezete részben az a 3,3 milliárd forint, amely az egészségügyi szolgáltatók 2011 végi, fel nem használt, és 2012 december 10-ig visszautalt konszolidációjából származik, részben a tavalyi gyógyító-megelőző kasszában megspórolt 11,2 milliárd forint.

Az Emmi közleménye szerint ennek célzott felhasználása kiemelten szükséges az egészségügyi ellátások év végi finanszírozásához és az ellátórendszer működőképességének fenntartásához. Az összeg nagy részének felosztása teljesítmény arányosan, illetve a GYEMSZI által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg.

Egy  december 18-i kormányhatározat további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az összevont szakellátás 2012 évi előirányzatát. Ennek az összegnek a szétosztása is a teljesítmény, illetve a részben likviditási szempontok szerint történt. Ebből 200-200 millió forint az Országos Mentőszolgálatnak és a betegszállítóknak jutott az üzemanyagköltségek növekedésének kompenzálása érdekében.