Jelenleg nem éri meg a régi hitelek forintra váltása, hiszen az ügyfelek így elveszthetik a kamatkülönbözetből eddig szerzett előnyöket - mondta Lambóy Judit, a CIB lakossági üzletágának ügyvezető igazgatója. Ez azt okozza, hogy egy 2006-os 5 milliós frank és forint hitel esetében a fennálló tőketartozás 5,6 millió forint 4 év után, míg forintban 4,6 milliónál tartunk. Ugyanakkor az ügyfelek az elmúlt 4 év során lényegében pont ennyit nyertek a kisebb törlesztőrészlettel - 1,9 millió forint befizetés áll szemben 3 millióval.

Ugyanakkor, ha erősödni kezd a forint, a tőketartozás ismét csökkenni fog. A CIB számítása szerint júliusban ugyan az 5 éve együtt induló forint és svájci frank hitel törlesztőrészletében fordult elő először, hogy a forinthitel törlesztőrészlete kisebb volt, mint a versenytárs devizahitele - ugyanakkor az eddig a törlesztőrészletben megnyert kedvezményt a futamidő végéig sem dolgozza le vélhetően a forinthitel - ez teoretikus számítás szerint 241 forntos frankárfolyamnál sikerülne csak.

Lambóy Judit szerint a törlesztőrészletekben nem okoz majd észrevehető segítséget a középárfolyamon történő váltás - ez a havi terheket maximum 1000 forinttal csökkenti majd. Látható, hogy a bankok különböző módon próbálnak segíteni a devizahiteleseken - ez is bizonyítja, hogy nincs "egyetlen" sikert hozó megoldás - szektorszintű válaszokra volna szükség a CIB lakossági vezetője szerint.

Harmincezer ügyfelet keresett meg a bank átstrukturálási ajánlattal, közülük 14 ezer kapott ajánlatot, s közülük 9 ezer esetben el is indult a folyamat, kétharmaduk alá is írta a megállapodást. Egy ilyen ügylet költsége közel 100 ezer forint.

Az átstrukturált ügyfelek 24 százaléka ugyan újra késedelembe esik, ám több, mint 3/4-ük rendben - 30 napon belül - fizeti a csökkentett törlesztőrészletet. Csak 11 százalék azok aránya, akiknél több, mint 3 hónapos késedelemmel bír újra - a piaci adat 30 százalék körül van. Ami ugyanakkor látszik: az egy éves átmeneti időszakot választó ügyfelek 70 százaléka - nem kis részt a jelenlegi árfolyamhelyzet okán - újból a bankhoz fordul könnyítésért.

A forinthitelre váltás esetén a bank üzletileg képtelen az árfolyamveszteség akár egy részének átvállalására. Az árfolyamveszteség szektorszinten csak a svájci frank esetében 700-800 milliárd forintot tesz ki, ezt képtelenség végérvényesen kezelni. Horváth Krisztián CIB lakossági üzletfejlesztési igazgatója szerint épp ezért a bankok csak olyan megoldásokat tudnak kínálni, amelyek átmeneti megoldást javasolnak. A CIB jelenleg is 9 különböző megoldást ajánl, ám ezek inkább rövid, középtávúak - a korábbi átstrukturálások tapasztalatai szerint a bank a jövőben a Megoldás hitelt nem ajánlja 1 évre. Bár a társaság véleménye az, hogy a devizahitelek forintra váltása rossz lépés, ám mivel igény van rá, ezért a CIB a Megoldás hitelt a jövőben forintban is folyosítja - a piacon legalacsonyabb, 7,5 százalékos kamaton.

Érdemibb megoldás ugyanakkor hosszú távra a CIB Újratervező hitel. A maradványértékes terméket euróban nyújtja a bank. A hitel tőkerésznek maximum 35 százalékának megfizetését a futamidő végére tolja a bank - természetesen az elhalasztott tőketartozás kamatait is fizeti az ügyfél a futamidő során. A kölcsönt indulástól 6,29 százalékos kamatszinten nyújtja a bank. A futamidő során a CIB ingyenesen és középárfolyamon történő számítással biztosítja a maradványtőke előtörlesztését.