Így segíthetne Orbán a devizahiteleseknek?

Nemzeti szintű devizapolitikai tanácsra volna szükség, amely akár a kormányfő irányításával működhetne - javasolja két közgazdász.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 10:40
Fotó:

Az, aki az országot finanszírozza, nem a maastrichti kritériumokat nézi, hanem a folyó fizetési mérleget és a devizaegyenleget, és ha ez mélységesen negatív, magas kockázati felárat jelent - derült ki a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen Giday András közgazdász és Szegő Szilvia, az SZTE doktori iskola oktatójának előadásából.

Más dolog a klubtagság miatti 3 százalékos követelmény, de mi az eladósodottság miatt attól függünk, milyen a fizetési mérlegünk - fogalmazott Giday András.

A szakértők szerint a Költségvetési Tanács mintájára olyan nemzeti devizagazdálkodási tanács felállítására volna szükség, amely a kormány, sőt, lehetőség szerint a kormányfő irányítása mellett, a vállalatok, az MNB, az állami intézmények és a lakosság képviselőinek részvételével működne. Feladatai közé tartozna az ország hosszabb távú devizapolitikájának kidolgozása, az ágazatkapcsolati stratégiák javaslása, a társadalom erőforrásainak értékelése a devizagazdálkodás és az ún. devizakitermelés szempontjából.

Szegő Szilvia hangsúlyozta: jelenleg jogszabályi szinten nincs szabályozva, hogy hová tartozik a devizapolitika.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.01 17:59

A Chf hiteleket már rég át kelett volna konvertálni EURO alapu hitelekre (ez nagy tétel esetén sem befolyásolná a két deviza keresztárfolyamát), az Euro meg elöbb utóbb be lesz vezetve és akkor végre megszünne, hogy Mari néni devizaspekulál hátha úgy jár jobban nem a forinthitellel.

Az Euro alapu hiteleket meg engedélyezni kellene mihelyst van bevezetési céldátum amit komolyan is veszünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html