Így válasszon magának kenyeret!

Megszokásból vásárolják az emberek a fehér lisztből készült kenyeret - mondta az InfoRádiónak Antal Emese dietetikus. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy vásárlásakor alaposan nézzük meg a kenyér összetevőit és állagát.
Inforádió, 2016. augusztus 9. kedd, 22:02
Fotó: Stockfresh

Nagy különbségek lehetnek a fehér és a teljes kiőrlésű lisztből készült, magokkal dúsított kenyerek között - hangsúlyozta a dietetikus. Többszöröse lehet a rosttartalmuk és vitaminokban - B1, B2, B6 -, ásványi anyagokban - szelénben, cinkben, magnéziumban, káliumban - is gazdagabbak, nem véletlenül tartjuk a rozsos, teljes kiőrlésű kenyereket az egészségünknek inkább megfelelőnek. Próbáljuk magunkat és a gyerekeinket rászoktatni a magos kenyerekre. Természetesen néha beleférhet egy-egy fehér lisztből készült kenyér, zsemle, tejes kifli is - hívta fel a figyelmet Antal Emese.

Megszokás, hogy a fogyasztásunk 60 százaléka fehér kenyér - mondta a TÉT Platform munkatársa. Ennek oka az ár is. A magas élelmi rosttartalom jobban laktat, az ilyen kenyerekből már egy szelet is elég lehet, míg a fehérből három szeletre is szükség lehet.

Az előre csomagolt termékeken az összetevők fel vannak tüntetve. Jó tudni, hogy ezek csökkenő sorrendben szerepelnek a címkén. Friss kenyérnél az állag segíthet a választásban. A tartalmasabb nehéz, tömör a szerkezete. Vannak olyan kenyerek, amelyek csak barnábbak, mint a fehér kenyerek, ezeket malátával színezik, egészségügyi hatásuk nem tér el a fehér lisztből készültétől - mondta a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK