Így változhat a nyugdíjrendszer - itt a javaslat

A LIGA Szakszervezetek olyan átfogó szakmai javaslatot terjesztett elnöksége elé, amely komplexen kezelné a korhatár előtti ellátások minden fajtáját. Amennyiben a számtalan ágazat szakértőit és képviselőit megjárt javaslatot elfogadják, a LIGA Szakszervezetek megtárgyalásra és elfogadásra fogja beterjeszteni azt Magyarország kormányának.
Napi.hu, 2014. szeptember 26. péntek, 10:44
Fotó: Reuters

Fontos kiemelni, hogy a javasolt rendszer szervesen illeszkedik a kormány jelenleg is alkalmazott korhatár előtti ellátási rendszerébe, ugyanakkor gyökeresen szakít az idejétmúlt munkaköri listák rendszerével, amelyet egyébként hosszú évek óta sosem sikerült megnyugtatóan rendezni - olvasható a szakszervezet közleményében.

A rendszer lényege, hogy a legalább 30 év jogviszonnyal rendelkező munkavállalók, akiknek maximum 5 évük van a nyugdíjkorhatár eléréséig, bizonyos feltételek mellett korhatár előtti ellátásban részesülhetnének, melynek fedezete a saját öregségi nyugdíjuk lenne. Azaz az ellátott ebben az esetben vállalná, hogy a nyugdíjban töltött évei alatt arányosan csökkentett összeget kapna kézhez.

A munkavállalók egy másik csoportja lenne, akik már közel járnak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz, munkájukra azonban már nincs szüksége a munkáltatónak, és akiknek munkahelyük kész maximum 5 évre előre megváltani az ellátás összegét. Ebben a formában az államot nem terhelnék plusz kiadások (munkanélküli segély, álláskeresési járadék, stb.), a munkavállaló öreg korára nem válna munkanélkülivé.

Egy másik nagy csoportja az érintett munkavállalóknak azok volnának, akik olyan környezetben végzik mindennapi munkájukat, amely bizonyítottan káros hatással van az egészségükre (hő-, rezgés-, sugárterhelés, stb.). Az ő esetükben nem munkakörök szerint lennének csoportosítva a veszélyek, hanem - a mai gyors technológiai fejlődésnek és eltérő munkahelyi infrastruktúrának megfelelően - adott munkahelyen kellene felmérni az adott munkavállalóra ható káros tényezőket. Ezt többek között a most is kötelezően elvégzendő kockázatértékelési rendszer fejlesztésével lehetne elérni, mintája pedig a most is létező, korkedvezményre jogosító munkaköri listáról való lekerülést szolgáló, munkáltató által kezdeményezett bevizsgálás adná.

A negyedik nagy csoport azokat a munkavállalókat érintené, akik váltott műszakban dolgoznak, amelynek egyértelmű káros fizikai és pszichés hatásai vannak. Az ilyen esetekben a munkahelyi ártalom bevizsgálása nem szükséges, mert magából a foglalkoztatás módjából adódik a kedvezmény szükségessége.

A LIGA Szakszervezetek a rendszer bevezetésétől azt várja, hogy hosszútávon és integráltan sikerül megoldani a korhatár előtti ellátások foglalkoztatáspolitikai célú rendszerét, amely kiszámíthatóságot nyújt mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak, miközben nem ró extra terheket a költségvetésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.09.26 19:15

Ne hogy eszébe jusson valakinek,hogy megváltoztassa Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszerét , ahol nem a ledolgozott évek és a befizetett ADÓ-JÁRULÉK határozza meg a nyugdíj összegét, nagyobb hatással van rá a nyugdíjba vonulás évének.Az EGOISTA SENKIHÁZI politikusok olyan aránytalan nyugdíj rendszert alkalmaztak-alkalmaznak amik az azonos évek és a azonos befizetett ADÓ-JÁRULÉK mellett a második ORBÁN kormány idején nyugdíjazottak nyugdíja 20-70%-al magasabbak az első Orbán kormány idején nyugdíjazottak EMELT nyugdíjánál. Konkrét példa :: Fónagy János államtitkár 2002-be ment nyugdíjba a 2013 évi havi nyugdíja 197 186 ft volt míg az a képviselő társa aki hasonló feltételekkel 2013-ban ment nyugdíjba a havi nyugdíja több mint 340 000 ft. Ha valamit a nyugdíjakat lehetne arányossá-igazságossá tenni,mert az sem az időjárás sem nemzetközi helyzet nem befolyásolja ,csak hozzáértő embereknek kellene vele foglalkozni az EGOISTA SENKIHÁZI politikusok helyett. Orbánnak életében egy értelmes ötlete volt amikor 2009-őszén azt mondta""" VISSZA TÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ.""
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Che_, 2014.09.26 12:36

Melyik kedves politikus apja/anyja vagy ő maga van már közel a nyugdíjhoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html