Így változnak a nyugdíjak januártól

Januártól a nyugdíjak 3,7-4 százalékkal emelkedhetnek, ami a 3,5 százalékra belőtt inflációt figyelembe véve a nyugdíjak reálértékének megőrzésére lehet elegendő.
Papp Zsolt, 2011. augusztus 5. péntek, 06:55
Fotó: Napi.hu

Januártól 3,7 százalékos nyugdíjemelésre kerülhet sor a Napi Gazdaság Online számításai szerint - legalább is ez hámozható ki a 2012-es költségvetés tervezési köriratából. A kormány jövő évre 3,5, az MNB 3,6 százalékos inflációval számol, vagyis az emelés arra lesz elegendő, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizze. Az elmúlt években a nyugdíjasok tartós reálnyugdíj-csökkenést szenvedtek el, ami részint a nyugdíjemelési szabályok szigorításból, illetve a 13. havi nyugdíj kivezetéséből fakadt. A 2012-es emelés után a nyugdíjak reálértéke 2002-2003 közötti színvonalon lesz.

A kormány az elmúlt héten hozta nyilvánosságra a 2012-es költségvetés tervezési köriratát, ezzel eldördült a startpisztoly, ugyanis az első részleteket a napokban kell összeállítania minisztériumoknak. A büdzsé első tervezete augusztus végére kezd majd körvonalazódni, ugyanis hivatalosan a kormány augusztus 31-én hagyja azt jóvá, hogy véleményezésre megküldje a költségvetési tanácsnak.

A köriratból kiderül, hogy a kormányzati szerveknek 2012-re 3,5 százalékos inflációval 4,4 százalékos bruttó béremeléssel kell számolni. A nyugdíjindexálás azonban az inflációhoz és a nettó átlagkeresetekhez igazodik. Amennyiben a 2012-ben a szja-terhelés érdemben nem változna, úgy a nettó keresetek növekedése közel megegyezik bruttó bérek változásával. A kormány 2012-ben szuperbruttó fokozatos megszüntetésével számol - ez pedig elvileg a nettó keresetek növelését jelentené.

A nyugdíj-indexálási szabályok a gazdasági növekedéstől is függnek: amennyiben a gazdaság várható növekedése három százalék alatt marad, úgy a nyugdíjakat csak a várható infláció mértékével kellene kompenzálni - ami 3,5 százalék lesz jövőre. Azokban az években, amikor a GDP várható növekedése meghaladja a 3 százalékot, de nem éri el a négyet - ilyen lesz 2012 is - akkor a nyugdíjindexálásnál 80 százalékos súllyal kell figyelembe venni az várható infláció és 20 százalékos súllyal a várható nettó keresetemelkedést, így számítható ki a 2012 januárjára várható 3,7 százalékos nyugdíjemelés.

Amennyiben a gazdaság növekedése 2012-ben is a bűvös három százalék alatt marad - amire az elmúlt napok eseményeinek tükrében egyre nagyobb az esély - úgy a nyugdíjakat csak az inflációval indexálnák a jelenlegi szabályok szerint - vagyis azok 3,5 százalékkal emelkednének.

Hiába a nagyobb nettó keresetemelkedés

Amennyiben a szuperbruttó kivezetésének köszönhetően ennél számottevően magasabb (hat százalék) lenne, az sem befolyásolná lényegesen a nyugdíjemelés várható mértékét, ugyanis ez esetben a Napi által alapesetként becsült 3,7 százalékkal szemben 4 százalék lehetne az emelés. Idén januárban a nyugdíjak 4,4 százalékkal emelkedtek (a 2010-ben nyugdíjba vonulóké 3,8 százalékkal), így az idén a nyugdíjak reálértéke majdnem fél százalékkal nőtt.

A 2000-es évek elején a nyugdíjasok még úgy gondolták, hogy az évtized relatíve nyertesei lehetnek, hisz az ezredforduló táján jelentősen emelkedtek a reálnyugdíjak, a 2002-es kormányváltás után pedig megkezdődött a 13. havi nyugdíj bevezetése. A 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésnek köszönhetően a nyugdíjak reálértéke fokozatosan nőtt 2003-2006 közötti időszakban. 2007-ben azonban már csökkent az ellátások reálértéke az elszaladó infláció miatt, majd a válság kitörése után a Gyurcsány és Bajnai kormányok megszüntették a az évi 170 milliárd forintba kerülő plusz ellátást - ez okozta a gyors csökkenést.

Nyugdíjak és indexek (százalék)
ÉvekNyugdíjemelésInflációReálnyugdíj változás*
200215,85,310
200310,84,78,1
20047,46,82,1
20057,43,65,4
20065,63,92,5
20076,58-3,8
20087,36,10,4
20093,14,2-6,5
20104,74,9-2,8
20114,43,90,5

* 2002-2010 között a "nyugdíjas inflációval" számolva

Forrás: ONYF, MNB, Napi Gazdaság Online


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2011.08.13 18:38

@szenator:
Ha a boldog békeidőkre vágysz akkor nem a munkád után kaptad a pénzt hanem a pártállásod után ami után most szép kis nyugdíjat kapsz. Én 15 éve multinál dolgozom és a meg nem kapott része a fizetésemnek (pontosabban amibe a cégnek kerülök járulékostul adóstul) több mint amit megkapok tehát pár "sírós" nyugdíjast is eltartok a családon felül, pedig nem vagyok az a vezető akiről írsz. Ne az szúrja a szemed hogy egy teljesen magán cég aki megfizeti az adókat mennyi fizetést ad, hanem az hogy a sok alkesz állami alkalmazott aki 50 körül belefárad a semmittevésbe amit (csak ő) munkának hívott az mennyi nyugdíjat kap és ilyen olyan tanácsadói pénzeket tesz el onnan ahol korábban dolgozott. Attól hogy kisírtátok most is az emelést, még pár centivel nagyobb darab márványból faragtathatsz magadnak követ, csak ne feledd nem az alapján fognak megítélni ha oda jutsz. Az lenne az igazságos ha azt az adósságot amit azért vettek fel az elmúlt években hogy jobban éljetek azt ti is fizessétek vissza nem pedig az utánnatok következők. A gyes gyed orvosi ellátás fejlesztések stb költségeire felvettek így is megmaradnak nekünk. Tehát legyen kevesebb a juss alanyi jogon.
Mellesleg kb 10 éve fürödtem utoljára a Balatonban pedig 40 km-re vagyok tőle és 6 éve voltunk nyaralni utoljára. Viszont nem keveset dolgozom a hétvégeken másodállásban sokszor épp a "rosszul élő" nyugdíjasoknak és épp szükségem lenne egy jó kis tanácsadóra hogy miképp lehetne ezt másképp csinálni,mert lassan a használtan vett autó is kihullik alólam és még mindig nem állt össze az ára a fiatalabb használtnak. Elvállalnád ? - persze csak jutalékosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukori, 2011.08.13 18:36

MA aBosnyákon teljeskiőrlésű kenyér ára180ft/250gr.kifli20/db kalács350/db de volt meg sok zsebes kevés biztonsági piacfelügyelő Viszont sorba álltak a Jobbik sátra előtt hogy miért nem tudom.Igaz valamilyen szervezet cukrot osztott kedvező áron én oda sem álltam be De 100ft volt egy kiscs.kapor és 100 a nyári alma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2011.08.13 13:01

@rotaryfun: "boldog békeidőkben" 3 forint volt a kenyér ára és a fizetések szintén alacsonyabbak voltak.
Most viszont a 20 évnek hála, a vezetői fizetések havi sokmillióra nőttek, növekedtek, plusz végkielégítések, különféle juttatások...miközben a többség fizetése 100 ezer körül van !
Bizony a nyugdíjakat is legalább olyan mértékben kéne emelni, mint a vezetői fizetésekkel tették !!! Naon elszakították egymástól ezzel a bizonyos ollóval !
Boldog békeidőben többet ért a munka, ma 30 ezer a köz-munka !
Az ilyenek, mint te, meg vígan vitorláznak a Balatonon a be nem vallott, le nem adózott jövedelmükből ! :D
...hátrább az agarakkal.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.08.12 22:45

@vicamama3: részben egyetértek veled. valóban lehetőség lenne a differenciált emelésre (ahogy ezt csinálták is néhányszor) viszont ne felejtsük, aki magasabb nyugdíjjal rendelkezik, az eleve többet keresett aktív korában, és ezáltal több járulékot is fizetett!! többet adózott, stb...
hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az egykulcsos adórendszerrel "kevesebbet" adózik a nagyobb jövedelmű (pedig a %-os arány azonos) utána meg azt várjuk, h a kevesebbet (vagy eddig épp semmit) adózó és kis összegű járulékot fizető meg többet kapjon?? kicsit visszás helyzet, nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2011.08.12 21:18

@vicamama3:
Ha az után kapnád amit befizettél lehet hogy nagyon rosszol járnál. Aki dolgozik azoknak a többsége lófütyit fog kapni jövőre nem pedig emelést. Feri megmondta ha nem tetszik el lehet menni, de én még egy nyugdíjast sem láttam aki külföldre ment volna a boldogulása érdekében. Bezzeg (értelemes) melós az lassan alig marad itt mert senki nem akar azért küzdeni hogy "szegény" nyugdíjasoknak több jusson. Ha én lennék döntéshozó egy buznyákot nem adnék és keményen megnézném hány millás kecóban "tengődik" és mennyit rejteget a "szalmazsákban" miközben nyugdíjemelésért vergődik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html