A hatóság honlapján elérhető dokumentum szerint az ellenőrzések célja, hogy érvényesüljenek a munkavállalók alapvető jogai, azok rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ezáltal segítsék a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését, továbbá, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények jöjjenek létre.

Természetesen az ellenőrök nem csak az előre bejelentett vizsgálatokat folytatják le, hiszen közérdekű bejelentésre, panaszra is bárkihez kivonulhatnak a hatóság emberei, ahogy az is előfordulhat, hogy egyes munkavédelmet érintő változások, rendkívüli események vagy körülmények miatt (pl. a súlyos munkabalesetek növekedése, a munkabaleseti és foglalkozási megbetegedések statisztikai trend változása, egyes ágazatokban bekövetkező kedvezőtlen változások, extrém időjárási körülmények, jogszabályváltozás, stb.) az ellenőrzési terven felüli akcióellenőrzéseket rendelnek el.

Bányászok, építőipar és egészségügy a munkavédelmi fókuszban

A munkavédelem területén az első félévben az egészségügyi szektor kerül górcső alá, mivel az indoklás szerint ezen a területen dolgozóknál "nagy számban fordulnak elő" tű vagy más éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések. A hatóság szerint e sérülések azért is aggodalomra adnak okot, mivel a munkavállaló a sérülés során a vér útján terjedő betegségeknek több mint 20 fajtájával fertőződhet meg.

A második és harmadik negyedévben az építőipart veszik tüzetesebb vizsgálat alá, hiszen az idei első három negyedévben 12 haláleset történt a szektorban - ez pedig az összes halálos munkabaleset egyharmadát jelenti. Ide kapcsolódóan a második félévben az anyagmozgatási tevékenységeket is vizsgálják - itt ugyanis 9 halálos baleset történt idén szeptember végéig. Az ellenőrzések mindkét esetben döntően a munkavállalókat érintő veszélyforrások vizsgálatára terjedjenek ki.

A nyár folyamán az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága a hőségriasztásoktól függően tart különböző akcióellenőrzéseket, mondván ilyenkor általában jelentősen nő a balesetek száma, köszönhetően annak, hogy megnő a munkavállalók megterhelése és igénybevétele, ez pedig mind az egészségüket, mind a biztonságukat fokozottan fenyegeti. Ezek az ellenőrzések döntően azokat fogják érinteni, akik "kedvezőtlen klímakörnyezetben" dolgoznak.

A második félévben a bányászcégek is kiemelt vizsgálatokra számíthatnak. A hatóság szerint ugyanis tevékenységük során számos egészségkárosító kockázattal, illetve esetenként olyan baleseti veszélyforrással kell szembenézniük, melyek előre nem láthatóak.

A lista persze nem teljes, hiszen például a munkavédelmi ellenőrzési irányelvekben arról ír többek között a hatóság, hogy a munkavédelmi felügyelőség minél több olyan munkahelyen folytasson ellenőrzést, ahol veszélyes munkaeszközt és technológiát alkalmaznak, zajjal, kéz-karrezgéssel, veszélyes anyagokkal/keverékekkel, rákkeltő vagy mutagén anyagok expozíciójával járó tevékenységet folytatnak.

Miket ellenőriznek a munkaügyben?

A hatóság 2014 márciusa és áprilisa között a munkavállalók foglalkoztatását is ellenőrzi, főképp a kiszolgáltatottabb helyzetben lévőket (nők, fiatalkorúak, megváltozott munkaképességűek), mivel az indoklás szerint az elmúlt időszak célzott ellenőrzéseiből ők kimaradtak.

A nyár első két hónapjában a dolgozók alapvető jogainak érvesítését erősítenék az ellenőrzésekkel október és november között a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik majd a cégeknél. Érdemes betartani a szabályokat, mivel a hatóság azt is kiemeli a dokumentumban, hogy az ilyen esetekben kiszabható munkaügyi bírság összege harmincezertől húszmillió forintig terjedhet.

Az NMH a munkaügyi ellenőrzések elvei pontban azt írja, hogy a munkaügyi felügyelőségnek törekednie kell az ellenőrzések arányos ágazati elosztására, így például a legtöbb gondot okozó ágazattal ugyanúgy kell foglalkozni, mint azokkal, akiket tavaly nem ellenőriztek. Ennek megfelelően a munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százalékának el kell érni a személy- és vagyonvédelem területén dolgozó cégeket, 5 százaléknak pedig javítási tevékenységet folytató munkáltatókat.

Azért, hogy a szabályokat a cégek később is betartsák, az NMH a munkáltatók legalább 80 százalékát vizsgálná utóellenőrzéssel.