Ilyen is van: dicsérik a magyar iskolákat

Csehország és Magyarország közoktatása meglepően hatékony, ha figyelembe vesszük a tanárok fizetését, az osztályok méretét és a PISA-eredményeket – írta friss kutatási eredményeket ismertetve az Economist, a jó hírről az Index is beszámolt.
Napi.hu, 2014. szeptember 15. hétfő, 10:12
Fotó: Napi.hu

Az összesítésben a mediterrán országok rosszul szerepeltek, az Egyesült Államoknál az angolszász országok közül Ausztrália és Új-Zéland is jobbnak bizonyult.

A GEMS Education Solutions felmérésében azt nézték meg 30 országban, hogy mennyibe kerül egy-egy ország oktatási rendszere, és ehhez képest milyen eredményeket érnek el. Az összesítésben Magyarország negyedik lett (Kína és Szingapúr módszertani okokból kimaradt, így Finnország, Dél-Korea és Csehország előzi meg Magyarországot).

Mindhárom dobogós országban jóval több a tanárok átlagfizetése, mint Magyarországon: vásárlóerő-paritáson számolva Finnországban 42,8, Dél-Koreában 47,3, Csehországban 18,6 ezer dollár évente (10,4; 11,5; 4,5 millió forint). Ugyanilyen módszerrel a magyar tanárok éves fizetése 14,7 ezer dollár, azaz 3,5 millió forint (a szerzők 2011-es adatokkal dolgoztak).

A szerzők végkövetkeztetése, hogy meglepően kicsi az összefüggés az eredmények és a tanárok fizetése között, és a kisebb osztálylétszám is keveset ad hozzá az eredményekhez. A kutatók szerint a legfontosabb a "tanárok minősége", így azért van értelme megfizetni a tanárokat, hogy a legjobbak válasszák ezt a hivatást. Szintén fontos, hogy minél több segítséget kapjanak a tanárok egész pályafutásuk során.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.09.15 12:27

volt egyetemi oktató barátom 2010-2014. között egy forint béremelést se kapott!!!!!!!! ez a valóság... meg van a szektás hazugságáradat a béremelésekről...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.15 12:22

a szerzők 2011-es adatokkal dolgoztak)...


..tehát csúsztattak ...liberális -komcsi-jakobinus újságírás ,csúsztatás ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html